Παίκτες, όραμα και χρήματα!

Αν και η σεζόν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων να αντιστρέψει το κλίμα, όλα δείχνουν πως ο Γκουστάβο Πογιέτ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα δώσουν κάποια στιγμή το ραντεβού εκείνο στο οποίο θα ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για το μέλλον και το αν αυτό θα είναι κοινό.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, μαθημένος στα τεχνάσματα της επικοινωνιακής πολιτικής, δήλωσε πρόσφατα σε βρετανικό Μέσο πως στόχος του είναι να επιστρέψει στην Premier League και σε ελληνικό, πως δεν αποκλείεται να μείνει στην ΑΕΚ… Εδώ που τα λέμε, μπορούν να συμβούν και τα δύο. Και να παραμείνει στην ελληνική ομάδα και να πάει σε κάποια αγγλική στο μέλλον. Το σίγουρο είναι πως η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση το μήνυμα το πήρε. Ο Πογιέτ το συζητάει…

Το συζητάει, αλλά τι ζητάει;

Η παραμονή του Γκουστάβο Πογιέτ στην Ένωση περνάει μέσα από τρεις προϋποθέσεις τις οποίες ήδη γνωρίζει η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Οι δύο είναι απτές-υλικές. Η τρίτη είναι θεωρητική και πρόκειται για το όραμα που πρέπει να προσδώσει η διοίκηση στο όλο εγχείρημα, ένα όραμα που το ζήτησε ο 47χρονος προπονητής από τη διοίκησης της Σάντερλαντ, δεν του δόθηκε κι έτσι μία καλή χρονιά δεν είχε συνέχεια.
Το ευτύχημα για την ΑΕΚ είναι ότι βρίσκεται σε ένα χρονικό σημείο στην 92χρονη ιστορία της που το όραμα είναι εύκολο να δοθεί. Η ομάδα όχι μόνο δεν έχει οικονομικά προβλήματα και είναι υγιέστατη οικονομικά, αλλά διαθέτει αρκετό κόσμο που την ακολουθεί, καλό προπονητικό κέντρο, υλικό που την κατατάσσει τουλάχιστον δεύτερη με διαρκή άνοδο της υπεραξίας του, γήπεδο στα σκαριά, πρόγραμμα ανάπτυξης Ακαδημιών και υψηλότατους αγωνιστικούς στόχους. Καλύτερες προϋποθέσεις δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν και ο Πογιέτ το αντιλαμβάνεται αυτό. Άλλωστε, το κατάλαβε και ο ίδιος όταν στις μετεγγραφές Σουκουλίνι και Πέκχαρτ έκανε προσωπικές επεμβάσεις αναλύοντας το όραμα, πείθοντας αμφότερους να έρθουν (αλλά και τον Πελεγκρίνι να παραχωρήσει τον άτυχο Αργεντινό). Είδε και ιδίοις όμμασι πως αυτό που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, το αντιλαμβάνονται και άνθρωποι εκτός «κιτρινόμαυρης» οικογένειας. Άρα, ο Πογιέτ βρίσκεται δεδομένα σε ομάδα με όραμα, το ακριβώς αντίθετο από ότι στη Σάντερλαντ, ένα κλαμπ με τόσο πλούσια ιστορία – έξι πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Αγγλίας – αλλά και με μία διοίκηση που δεν θέλησε να τολμήσει (και που φέτος βλέπει την ομάδα να φουλάρει για υποβιβασμό).

Δεν είναι «αγκάθι» το μεγάλο συμβόλαιο

Πέραν του οράματος, ο Ουρουγουανός θα ζητήσει αρκετά χρήματα. Είναι ακριβός, τόσο ο ίδιος όσο και το προπονητικό του τιμ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα για την ΠΑΕ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι προσεκτικός εκεί που πρέπει, αλλά ξέρει πως το βαρύ χαρτί της ομάδας που θέλει να φτιάξει πρέπει να είναι ο προπονητής, όπως ήταν στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ. Η ικανότητά του να ελέγχει τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ, δίχως σπατάλες σε υψηλά συμβόλαια, του επιτρέπει το κάτι παραπάνω στον προπονητή. Με αυτό τον τρόπο, και δεν διαταράσσονται οι ισορροπίες των αποδυτηρίων και τα πολλά λεφτά πάνε εκεί που επιτάσσει η λογική – στον προπονητή!

Μοναδικό πρόβλημα οι παίκτες

Σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν θα είναι εύκολο στον Πογιέτ να προσφερθούν πέντε ή έξι ενδεκαδάτοι ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι. Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο φύλλο, η ΠΑΕ θα γνωρίζει το ποσό των εσόδων μόνο όταν παίξει η ΑΕΚ τα προκριματικά του καλοκαιριού. Μέχρι τότε ισχύει ότι και πέρσι το καλοκαίρι. Μετεγγραφές ελεύθερων παικτών και μόνο, καλό σκάουτινγκ και ελάχιστες δαπάνες
Αν, βέβαια, ο Γκουστάβο καταφέρει να καταρτίσει λίστα προς αποχώρηση, αυτοί οι παίκτες πουληθούν και την ίδια ώρα καταφέρει να πείσει δικούς του παίκτες να έρθουν στα Σπάτα, έχει καλώς. Αλλά αυτό εύκολα γράφεται, δύσκολα πραγματοποιείται. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο προπονητής της Ένωσης – ο οποίος σίγουρα θα χρειαστεί τερματοφύλακα, στόπερ, χαφ, εξτρέμ και ίσως έναν ή δύο ακόμη παίκτες – συμβιβαστεί με τις μισές μετεγγραφές, και τις υπόλοιπες μετά από τυχόν πρόκριση σε ομίλους, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε παράταση αυτής της συνεργασίας, μία παράταση που η πλειοψηφία των φίλων της ΑΕΚ επιθυμεί διακαώς!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα