Παίρνει ξένο αλλά παραμένει πιστή στην παράδοση η Αθλέτικ Μπιλμπάο

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιρικού κλαμπ, καθώς παραμένει μέχρι σήμερα πιστή στην παράδοση που θέλει όσους φορούν τη φανέλα της να είναι Βάσκοι.

Στο άκουσμα της είδησης ότι έκλεισε από τώρα για το καλοκαίρι τον Κριστιάν Γκανέα πολλοί παραξενεύτηκαν επειδή δεν γνώριζαν ότι ο Ρουμάνος διεθνής αμυντικός έχει σχέση με τη χώρα των Βάσκων. Για την ακρίβεια μεγάλωσε στην πόλη Μπασαούρι, όπου μετακόμισαν για να εργαστούν (και ζουν μέχρι σήμερα) οι γονείς του, όταν εκείνος ήταν μικρός. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Μαγιόρκα και το 2013 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου αγωνίστηκε διαδοχικά στις Τάργκου Μούρες, Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, Σαγκαέτα Ναβοντάρι, Μπρασόβ και από το 2015 στη Βιτορούλ.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν και το συμβόλαιο του 26χρονου αριστερού μπακ θα έχει διάρκεια 3+1 χρόνια.

Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στις προηγούμενες περιπτώσεις ξένων παικτών, που έπαιξαν στη Μπιλμπάο. Ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της ήταν, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Βισέντε Μπιουρούν, οι γονείς του οποίου ήταν Βάσκοι μετανάστες.

Ο δεύτερος – και πιο γνωστός – ήταν ο Γάλλος πρωταθλητής κόσμου Μπισέντ Λιζαραζού, ο οποίος έχει γεννηθεί στις βασκικές περιοχές της Γαλλίας. Ακολούθησε ο Φερνάντο Αμορεμπιέτα, διεθνής με την εθνική ομάδα της Βενεζουέλας αλλά στην πραγματικότητα Βάσκος (γεννήθηκε στη χώρα της Νότιας Αμερικής όπου έπαιζε επαγγελματικά ο πατέρας του). Πιο πρόσφατη περίπτωση, ο Γάλλος Εϊμερίκ Λαπόρτ, που αγωνίζεται στην Αθλέτικ Μπιλμπάο από το 2012.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα