«Παίρνουμε τα μέτρα από πολιτική αναγκαιότητα»

Η λήψη μέτρων είναι από πολιτική αναγκαιότητα και όχι από επιλογή, διεμήνυσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Real fm. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στο θέμα των φορολογικών κλιμάκων και τόνισε πως η κυβέρνηση (αν και έχει τσακίσει τους Έλληνες φορολογούμενους με συνεχείς επιβαρύνσεις) δεν κινείται στη λογική φόροι, φόροι, φόροι.

Συγκεκριμένα, ο Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας στο ερώτημα πως θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών όταν προκύπτουν μεγαλύτερες εισφορές και μεγαλύτεροι φόροι είπε: «Δεν έχουμε μία λογική υπέρμετρης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης ή δεν έχουμε μία λογική σε κάθε ερώτημα η απάντηση να είναι “φόροι, φόροι, φόροι”.

Δεν έχουμε δηλαδή τη λογική που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια όπου οι φόροι στα ακίνητα από 600 εκατ. που ήταν προ μνημονίων έχουμε φτάσει ο ΕΝΦΙΑ να έχει βεβαιώσει 3,3 δισ. Μιλάμε για εφιαλτικές αυξήσεις. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε κάποια μέτρα, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για να προχωρήσουμε και να φτάσουμε στην αξιολόγηση που θέλουμε για να τελειώσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσουμε την κουβέντα για το χρέος. Υπάρχει λοιπόν ένας συνολικός σχεδιασμός».

Και πρόσθεσε: «Στα θέματα όμως της φορολογίας νομίζω ότι ήμασταν συνεπής και πριν από τις εκλογές και είναι ένα από τα θέματα που δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορεί ότι δεν ήμασταν συνεπής. Μιλούσαμε από τότε για ανάγκη μεταφοράς του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και πολύ υψηλά, κάτι που έχει πει ο πρωθυπουργός πολλές φορές, κι εγώ και ο κ. Τσακαλώτος και πολλοί άλλοι.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την ανησυχία κάποιων, σε σχέση με τα σενάρια που ακούστηκαν για τις κλίμακες, διότι ξαναλέω ότι είναι σενάρια που συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεν είναι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις που θα τεθούν σε διάλογο με την κοινωνία, αυτά τα σενάρια μεταφέρουν βάρος από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά και πολύ υψηλά. Δεν θα φορολογείται το σύνολο του εισοδήματος, για παράδειγμα αν μιλήσουμε για έναν συντελεστή 50%, με 50%. Θα φορολογείται ένα μέρος του εισοδήματος, από ένα όριο και πάνω με 50%. Και στο πολύ σωστό επιχείρημα: “μα πληρώνουν ήδη πολύ φόρο οι πολίτες”, εμείς λέμε ότι πρέπει να ελαφρύνουμε κάποιες κατηγορίες και να επιβαρύνουμε κάποιες άλλες. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Στο ερώτημα ακροατή αν γίνει τελικά η αφαίμαξη από τις τάξεις που υποτίθεται ότι έχουν ακόμα “λίπος” τότε πως θα στηριχθεί η όποια αποταμίευση και η εγχώρια κατανάλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν υπερασπίζομαι ότι αυτή η πολιτική είναι η καλύτερη πολιτική. Έχουμε να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ερώτημα: υλοποιούμε ή όχι τη συμφωνία; Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι να βρούμε τρόπο μέσα στο 2016 και να αυξήσουμε τα έσοδα από την άμεση φορολογία περίπου κατά 300 εκατ.
Αυτή ήταν η συμφωνία που κάναμε. Προσπαθούμε λοιπόν αυτά τα νούμερα να τα βρούμε από πηγές εισοδήματος και επίπεδα εισοδήματος που δεν θα πλήξουν την κοινωνία. Μακάρι να μην χρειαζόταν να τα βρούμε, αλλά μέχρι να δοθεί μία άλλη λύση, να υπάρχει μία άλλη πρόταση συζητάμε την πιο δίκαιη δυνατότητα που έχουμε. Αλλά όπως είναι σαφές αυτή η κυβέρνηση δεν παίρνει αυτά τα μέτρα από πολιτική επιλογή τα παίρνει από πολιτική αναγκαιότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα