Παίρνουν την ανηφόρα τα κρούσματα ιλαράς

Συνολικά 1.185 περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα – Τι συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μία ματιά στην εβδομαδιαία έκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αρκετή για να διαπιστώσει και ο πλέον αδαής ότι τα κρούσμα ιλαράς έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, καθώς σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο έχουν καταγραφεί 1.185 περιστατικά.

Σε επίπεδο γεωγραφικής διασποράς περισσότερο «επιρρεπής» περιοχή σε συχνότητα κρουσμάτων είναι η Ν. Ελλάδα, ενώ στην πλειονότητά τους ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό) λόγω παντελούς ή ατελούς εμβολιασμού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση των κρουσμάτων και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Το δέον γενέσθαι από ιατρικής άποψης είναι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Θυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα