Παγιδευμένος στις επιλογές του Χάσι

«Πάει και παίρνει μόνο παίκτες τους οποίους γνωρίζει. Βλέπω τώρα πήρε στον Ολυμπιακό τον Οτζίτζα, τον Προτό, τον Ζιλέ, τον Καρσελά, τον Ένγκελς. Αν δεν του βγουν τι θα κάνει; Και στη Λέγκια έκανε παρόμοιες επιλογές και δύο ήττες στο Champions League ήταν αρκετές για να τον διώξουν».

Αυτή την άποψη εξέφρασε πριν από δύο εβδομάδες ο Βέλγος πρώην προπονητής της Άντερλεχτ, Γιόχαν Μπόσκαμπ. Και είναι μία άποψη που πρέπει να προβληματίσει και τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Διότι είναι ένα θέμα να φέρνει κάποιος προπονητής δύο «δικούς» του παίκτες κι άλλο πέντε και μάλιστα τους τέσσερις να μη δείχνει διάθεση να τους βγάλει από την ενδεκάδα.

Ο Ολυμπιακός τις επόμενες εβδομάδες έχει τρομερά δύσκολο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη και ως γνωστόν, ως οργανισμός, δεν υποδέχεται καλά τα αποτυχημένα αποτελέσματα, διότι δεν τα έχει συνηθίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραδοσιακά το “μάρμαρο” στην ομάδα το πληρώνει ο προπονητής. Μήπως, όμως, φέτος, αυτό θα είναι ένα τεράστιο ρίσκο;

Είναι λίγο παγιδευμένη η διοίκηση σε αυτόν τον τομέα. Όχι στον οικονομικό, καθώς τα έσοδα που ήρθαν είναι ανυπολόγιστα, ούτε στον οργανωτικό, αφού ακόμη κι αν φύγει ένας προπονητής δεν θα λοξοδρομήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αλλά στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, η ομάδα είναι παγιδευμένη και μόνο ο Μπέσνικ Χάσι και οι παίκτες μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Θα τα καταφέρουν;

Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί ο προπονητής να ισορροπήσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του που λογικό είναι αυτή τη στιγμή να αισθάνονται ότι θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Έχει, όμως, μία ελληνική ομάδα, ακόμη κι αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός, τη δυνατότητα να σώσει την παρτίδα σε έναν όμιλο με την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, όταν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο μία ομάδα, αλλά δύο – οι Δικέφαλοι – δείχνουν ανταγωνιστικοί;

Διπλή δουλειά, καθώς πρέπει να βελτιώσει άμυνα και ψυχολογία

Το κακό για τον Μπέσνικ Χάσι είναι ότι πρέπει να διορθώσει δύο καταστάσεις εντός της ομάδας με τις συνθήκες ελαφρώς «στραβωμένες». Το πρώτο έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία, καθώς Λαμία, Ξάνθη (σε 90 λεπτά) και Σπόρτινγκ (μόνο στο ημίχρονο) του έκαναν συνολικά 30 τελικές. Αυτά δεν είναι σοβαρά νούμερα για τον Ολυμπιακό. Όμως τι να κάνει και ο Χάσι, όταν τρεις παίκτες που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήταν πρώτοι στην ιεραρχία, ο Μποτία, ο Βούκοβιτς και ο Ρέτσος, δεν ήταν στη διάθεσή του για το ματς με τη Σπόρτινγκ (ο Ρέτσος δεν θα είναι ποτέ). Ο προπονητής σίγουρα έχει ελαφρυντικά, αλλά ίσως θα έπρεπε να έχει επιλέξει διαφορετική δυάδα στα χαφ με ανασταλτικές δεξιότητες. Ο κόουτς του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένος να «κουρδίσει» την αμυντική του γραμμή και να την τοποθετεί την ώρα των αγώνων στο σωστό… γεωγραφικό μήκος.

Στη συνέχεια, ο Χάσι καλείται να βρει τρόπο να διορθώσει την ψυχολογία μίας ομάδας που αν χάσει στο Τορίνο από τη Γιούβε θα μείνει με μηδέν βαθμούς στον όμιλο και στη συνέχεια θα έχει να παίξει με την Μπαρτσελόνα! Ο Ολυμπιακός πρέπει να διαθέτει παίκτες ανυπόμονους για τα μεγάλα αυτά παιχνίδια και όχι φοβισμένους. Για να το καταφέρει αυτό, οφείλει να βρει αυτοπεποίθηση μέσα από τα ελληνικά παιχνίδια.

Οι… άστοχες δηλώσεις του

Από δω και στο εξής ο Μπέσνικ Χάσι καλό θα ήταν να σταματήσει να μιλά πολύ. Πριν από λίγες εβδομάδες σε μία συνέντευξή του είχε πει: «Δεν κάνω το ίδιο λάθος να φέρω την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Όταν πήγαμε όλοι μαζί στην Πολωνία με έδιωξαν και μετά έπρεπε να πάρω τα παιδιά μου από το σχολείο.

Όταν με πήραν τηλέφωνο από τον Ολυμπιακό δεν το πίστευα πως μία ομάδα τόσο μεγάλη θα μου δώσει την ευκαιρία να δουλέψω. Τελικά επέμειναν και ήρθα στην Ελλάδα!»

Ακόμη κι αν ισχύουν όλα αυτά – που ισχύουν – ο 45χρονος προπονητής δεν μπορεί να τα αποκαλύπτει, διότι υποβιβάζει τον εαυτό, δείχνει αδυναμία κι έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτό περνά προς τους παίκτες, ακόμη κι αν είναι δικής του επιλογής. Το γεγονός αυτό, το ότι επέλεξε ποδοσφαιριστές που ήξερε, είναι ένα δείγμα της ανασφάλειάς του και της επιλογής του να έχει δικούς του ανθρώπους κοντά. Αυτό μπορεί  να του βγει, μπορεί και όχι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα