Παζάρι για όλα ζητά η Άγκυρα

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χωρίς διάλογο. Δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα μας εν μία νυκτί», είναι το μήνυμα που στέλνει με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσολγου.

Ο ίδιος παρατηρεί πως ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί, δίνει έμφαση στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ιδιαίτερα όσον αφορά την επίσκεψη Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τη χαρακτηρίζει ως ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τα θέματα με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο και ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από την επίσκεψη.

Αναγνώρισε επίσης πως υπάρχουν καλοί και σταθεροί μηχανισμοί διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα διμερή προβλήματα και τόνισε πως η έμφαση πρέπει να δίνεται στη θετική ατζέντα και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της ενημέρωση των δημόσιων ακροατηρίων των δύο χωρών, με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, για τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Επόμενος σταθμός των διμερών σχέσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, το πρώτο μισό του 2018 στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως η Τουρκία αναμένει τις ελληνικές προτάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, υποστηρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αποτυπώνοντας τη βούληση της τουρκικής πλευράς, ανέφερε: «Θέλουμε το Ανώτατο Συμβούλιο να ολοκληρωθεί με χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσαβούσογλου και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου, λέγοντας πως θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες των δύο χωρών να αναζητήσουν τρόπους και μέσα ώστε να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση της πολιτισμικής συνεργασίας.

«Βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους από τους οχτώ στρατιωτικούς»

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί, όπως είπε, «να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε επιγραμματικά στο εγγύς μέλλον. Συνεχίζοντας στο πλαίσιο των ενεργειακών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος συγκεκριμένα: «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσέθεσε πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών, αποδίδοντας την αιτία στην «πρόσφατη επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ», όπως είπε και επισήμανε πως η Τουρκία έχει λάβει αναφορές για εκτοπισμό πολιτών από την περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα