Παιδεία και πυρκαγιές συζητήθηκαν στο Υπουργικό

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τις αλλαγές στην Παιδεία και ειδικότερα στο Λύκειο.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε οι καμένες περιοχές μετά τις πυρκαγιές να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες.

Το «νέο σχολείο» του Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το πλαίσιο συζήτησης για τις αλλαγές στο λύκειο, που εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο».

Ειδικά για το Λύκειο, η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η α’ και β’ λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην γ’ λυκείου, σε βάθος διετίας. Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.

Πυρκαγιές και αναδασωτέα

Τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απασχόλησαν και οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ανά την επικράτεια, και κυρίως οι δράσεις πρόληψης. Το Υπουργικό αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων για την οριοθέτηση και την προστασία των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, την κήρυξή τους ως αναδασωτέες, με πρόληψη για οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής χρήσης.

Αποφασίστηκε τέλος η ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς και η φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των εκτάσεων αυτών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα