Παιδιά ενός… ανώτερου Θεού οι βουλευτές

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με μία ξεχασμένη ρήση του Φρίντριχ Νίτσε «η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια, όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας». Και φαίνεται ότι η Ελλάδα της εξαετούς κρίσης έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί με όρους πραγματικότητας το γεγονός ότι η κατά τα άλλα συμπαθής τάξη των βουλευτών αυτοεξαιρέθηκε από τις νέες ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού;

Τα παραπάνω παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε ότι «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012». Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί θα συμβεί αυτό, ο υπουργός έσπευσε να εξηγήσει ότι «οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ». Τόσο απλά…

Άλλο τόσο απλή είναι, ωστόσο, και η απορία πολλών: έστω ότι στους καλλιτέχνες οι οποίοι εξαιρουμένων των πολύ μεγάλων ονομάτων συχνά διαβιούν και ενίοτε πεθαίνουν στην ψάθα καλώς απονέμονται επιλεκτικά τιμητικές συντάξεις.

Έστω επίσης ότι στα θύματα των εκάστοτε τρομοκρατών καλώς απονέμεται ένα «συνταξιοδοτικό» βοήθημα μιας και κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής.

Αλλά οι βουλευτές τίνος θύματα έπεσαν; Από ανάγκη βιοπορισμού μπήκαν στην πολιτική ή μήπως δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα με την οικονομική πραγματικότητα που ζει ο μέσος Έλληνας; Ή μήπως δεν παίρνουν συντάξεις εξαιτίας της επαγγελματικής τους ενασχόλησης;

Κι αν εν τέλει δικαίως τους απονέμεται η όποια σύνταξη, πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα των τριών εν ισχύ μνημονίων και του 1.500.000 ανέργων η τάξη που νομοθετεί σκληρά δημοσιονομικά μέτρα να εξαιρεί τον εαυτό της από αυτά;

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος ο υπουργός ήταν που είπε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει παρέλαβε ένα διαλυμένο και μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα «και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύστημα με ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη». Φαίνεται ότι στους πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου όπου εδρεύει το υπουργείο εργασίας η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη αποκτούν μια πιο διασταλτική και εύπλαστη έννοια…

Τρολάρισμα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου
Ευτυχώς που ο κύριος υπουργός παραδέχτηκε ότι «είχαμε τέτοια ελλείμματα, που και να μην υπήρχαν το ΔΝΤ και οι δανειστές» έπρεπε να ρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα». Και ευτυχώς βρήκε ποιοι θα επωμιστούν το βάρος.

«Θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι, σαν εμένα» είπε ο υπουργός Εργασίας. Ειδικά για το τελευταίο δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσουμε εμείς. Το έκαναν ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου που σε σχετική ανακοίνωση που εστάλη στον κύριο Κατρούγκαλο (σ.σ. κοινοποιήθηκε και στο πρωθυπουργικό γραφείο) λένε τα εξής:

«Με μεγάλη οργή και αγανάκτηση, ενημερωθήκαμε για δήλωσή σας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι “θα τα πάρουμε απ’ όσους φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα σαν εμένα”.

»Πρέπει να ξέρετε κ. Υπουργέ, ως δικηγόρος, ότι η γραβάτα είναι ένδυμα που υποδηλώνει σεβασμό στο Δικαστήριο και δεν έχει καμία συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του καθ’ ενός.

»Είναι απορίας άξιο, πώς δεν αντιλαμβάνεσθε, ότι χιλιάδες συνάδελφοί σας λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών σας έχουν φτάσει σε απόγνωση αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ακόμη και τις υποχρεώσεις που αφορούν τις οικογένειές τους.

»Η ανωτέρω διατύπωση αποτελεί αήθη επίθεση στο δικηγορικό σώμα, διότι γνωρίζετε ότι όλοι οι δικηγόροι φορούν γραβάτες.

»Η ανωτέρω έκφραση αποτελεί εμπαιγμό όλων μας, δείχνει έλλειψη σεβασμού στο δικηγορικό κίνημα και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη να παραιτηθείτε από το αξίωμά σας. Εάν έχετε αυτογνωσία, ότι πρέπει να τα πάρετε από ανθρώπους σαν και εσάς που έχουν απολαβές από κυβερνητικές και βουλευτικές θέσεις αφορά εσάς και όχι εμάς.

»Πλέον έχετε οδηγήσει τον κλάδο μας σε απόγνωση και ολοκληρωτική καταστροφή. Να γνωρίζετε, ότι δεν θα συναινέσουμε ποτέ στο τέλος μας που προδιαγράφεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν αγωνιστήκαμε τόσους μήνες για το τίποτα. Από εδώ και πέρα οι κινητοποιήσεις μας θα ενταθούν ακόμη και να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο.
Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους προκειμένου να διαφυλάξουμε το δικηγορικό επάγγελμα και την ζωή μας.

Υ.Γ.: Περιμένουμε με αγωνία επόμενη νομοθετική σας πρόταση για καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων με βάση τη γραβάτα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα