Παιδιά σκλάβοι στη… φάμπρικα των smartphones

Το ότι όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου δεν έχουν την τύχη να βιώνουν (όπως θα ήταν το αυτονόητο) μια ξέγνοιαστη και γλυκιά καθημερινότητα είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα. Έστω κι αν το γνωρίζουμε όμως δεν παύουν να σοκάρουν ειδήσεις όπως αυτές που προέκυψαν από μια αποκαλυπτική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία αφορά τη –βάρβαρη σε κάθε μορφή της– παιδική εργασία.

Η εν λόγω έρευνα εστιάζει στα όσα συμβαίνουν σε ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ετών αντιμετωπίζονται ως εργάτες-σκλάβοι και δουλεύουν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα, εξορύσσοντας κοβάλτιο.

Το γνωστό σιδηρομαγνητικό μέταλλο χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή smartphones και υπολογιστών μεγάλων εταιρειών (βλ. Apple, Microsoft, Samsung, Sony) και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Διεθνής Αμνηστία, τα παιδιά-εργάτες κουβαλούν καθημερινά βαριά φορτία στα ορυχεία, ώστε να κερδίσουν ένα μέχρι δύο δολάρια μεροκάματο! Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων της UNICEF, το 2014, περίπου 40.000 παιδιά εργάζονταν σε ορυχεία κοβαλτίου σε όλο το νότιο Κονγκό.

Παιδική εκμετάλλευση…
Χαρακτηριστική των μεσαιωνικών συνθηκών που βιώνουν αρκετοί ανήλικοι στο Κονγκό είναι η περίπτωση του 14χρονου Πολ, ο οποίος διηγήθηκε σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας την οδύσσεια του στα ορυχεία κοβαλτίου. Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 12 ετών και όπως είπε ο Πολ (σ.σ. έχει χάσει τους γονείς του) περνούσε 24 ώρες κάτω στις σήραγγες:

«Έφτανα το πρωί και έφευγα το επόμενο πρωί. Έκανα την ανάγκη μου μέσα στις σήραγγες. Η θετή μητέρα μου σχεδίαζε να με στείλει στο σχολείο, αλλά ο θετός πατέρας μου δεν το ήθελε. Με εκμεταλλεύτηκε στέλνοντάς με στο ορυχείο».

Στελέχη της οργάνωσης άκουσαν επίσης πολλά παιδιά να τους εξιστορούν περιστατικά ξυλοδαρμού τους από τους φρουρούς ασφαλείας των εταιρειών εξόρυξης κοβαλτίου, αναγκαζόμενοι να πληρώνουν «πρόστιμα» σε αστυνομικούς που στέλνονται στα ορυχεία από κρατικούς αξιωματούχους για να αποσπούν χρήματα και να εκφοβίζουν τους εργαζόμενους.

…και στοές του θανάτου!
Αλλά και μεταλλωρύχοι που δουλεύουν σε περιοχές, από τις οποίες αγοράζει κοβάλτιο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο για μακροχρόνια βλάβη υγείας τους και υψηλό ρίσκο θανατηφόρων ατυχημάτων. Τουλάχιστον 80 βιοτεχνικοί μεταλλωρύχοι πέθαναν σε υπόγεια στο νότιο Κονγκό μόνο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2015. Ο αληθινός αριθμός είναι άγνωστος καθώς πολλά ατυχήματα δεν καταγράφονται και σώματα μένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταλλωρύχων εργάζεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς ούτε τον πιο βασικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, ρούχα εργασίας ή μάσκες προσώπου ώστε να προστατευτούν από πιθανή ασθένεια των πνευμόνων και του δέρματος τους.

Δεν ελέγχουν οι εταιρείες
Η Έκθεση «Για ποιο λόγο πεθαίνουμε: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τροφοδοτούν το παγκόσμιο εμπόριο κοβαλτίου», τεκμηριώνει πως οι έμποροι αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές όπου η παιδική εργασία αφθονεί και το πωλούν στην Congo Dongfang Mining (CDM), μια θυγατρική του κινεζικού ορυκτού γίγαντα Zhejiang Huayou Cobalt Ltd (Huayou Cobalt).

Η έρευνα χρησιμοποιεί έγγραφα επενδυτών για να δείξει πώς η Huayou Cobalt και η θυγατρική της CDM κατεργάζονται το κοβάλτιο πριν το πουλήσουν σε τρεις κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας στη Κίνα και στη Νότια Κορέα. Με τη σειρά τους εκείνοι πωλούν σε κατασκευαστές μπαταρίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προμηθεύουν εταιρίες τεχνολογίας και αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler και Volkswagen.

Η οργάνωση επικοινώνησε με 16 πολυεθνικές που έχουν περιληφθεί ως πελάτες των κατασκευαστών μπαταρίας, που αναφέρονται ότι προμηθεύονται κατεργασμένο ορυκτό από την Huayou Cobalt. Είναι οι Ahong, Apple, BYD,Daimler, Dell, HP, Huawei, Inventec, Lenovo, LG, Microsoft, Samsung, Sony, Vodafone,Volkswagen και ZTE.
Όμως, όπως αναφέρει, καμία πολυεθνική δεν παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να εξακριβωθεί από πού προέρχεται το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα τους. Και τις κατηγορεί ότι δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν απασχολούνται ανήλικοι στην κατασκευή των συσκευών τους.

«Πολλές από τις πολυεθνικές δηλώνουν ότι έχουν πολιτική μηδενικής ανοχής για την παιδική εργασία. Αλλά αυτή η υπόσχεση δεν αξίζει ούτε όσο το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη, όταν οι ίδιες αυτές εταιρίες δεν ερευνούν τους προμηθευτές τους. Ο ισχυρισμός τους απλά δεν είναι αξιόπιστος», δήλωσε ο Mark Dummett, ερευνητής Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι ως προς την υγεία και την ασφάλεια εντάσσουν την εργασία στις εξορύξεις σε μια από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας. Οι εταιρίες, των οποίων τα παγκόσμια κέρδη είναι συνολικά 125 δισεκατομμύρια, δεν μπορούν να ισχυρίζονται αξιόπιστα ότι δεν είναι ικανές να ελέγξουν από πού προέρχονται τα βασικά ορυκτά ιχνοστοιχεία στα προϊόντα τους», δήλωσε ο Mark Dummett.

«Η εξόρυξη βασικών υλικών που τροφοδοτούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα smartphone θα έπρεπε να αποτελούν μια πηγή ευημερίας για τους μεταλλωρύχους στην ΛΔΚ. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως βιώνουν μια κοπιαστική και μίζερη ζωή που δεν τους αποδίδει χρήματα. Οι μεγάλες μάρκες έχουν την δύναμη να αλλάξουν αυτό».

(Με στοιχεία από το presspublica.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα