ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ο γρίφος του καπελωμένου υπουργού

«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!» ήταν η απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος με αφορμή το καταστροφικό ναυάγιο στον Σαρωνικό. Και ο υπουργός Ναυτιλίας είπε την αλήθεια. Άλλωστε, δεν μπορεί να παραιτηθεί καθώς εδώ και περίπου δέκα μέρες είναι… ακέφαλος υπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να τον έχει βάλει στον πάγο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με την Αττική Ριβιέρα να έχει «ντυθεί» στα μαύρα, ο αρμόδιος –κατά τους τύπους πια– υπουργός επιμένει πως ήταν αποτελεσματικός. Το αποτέλεσμα όμως δείχνει το αντίθετο. Η καταστροφή είναι μεγάλη, οι ευθύνες πολλές και οι συνέπειες και για την οικονομική ζωή του χρυσού φιλέτου της Αττικής τεράστιες. Παρ’ όλα αυτά, ο άλλοτε σύντροφος της Χαριλάου Τρικούπη κάθεται αναπαυτικά στην θέση του υπουργού αρνούμενος να αντιληφθεί την βαρύτητα των (μη) πράξεών του.

Φυσικά, γνωρίζει πως πλέον μετρά αντίστροφα. Η παρουσία του στην κυβέρνηση οφείλεται κυρίως σε ζητήματα ενδοκομματικών ισορροπιών. Πασοκογενής σε μια κυβέρνηση συνολικής συνεργασίας, εκπροσωπεί την… τάση του. Μάλιστα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να εγκαλέσει τον πρώην σύντροφό του Γιάννη Μανιάτη: «Και 20 χρόνια τι κάνατε;» τον ρώτησε ωσάν να μην ήταν στο ίδιο πλοίο εκείνα τα χρόνια.

Οι εντολές Τσίπρα…

Η ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου έγινε με καθυστέρηση αντιληπτή από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα δράση ανέλαβαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς ο υπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο για… «υπόθεση που αγγίζει τα όρια πολύ ψηλά για την χώρα», όπως ο ίδιος υποστήριξε. Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να ενστερνίζεται όμως ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για τα αυτονόητα:

– Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και την διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

– Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

– Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

– Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

…και το «καπέλωμα»

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι εντολές αυτές θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη πράξη με παρέμβαση του υπουργού. Αυτή ακριβώς όμως την αδράνεια προσπάθησε να καλύψει το κυβερνητικό επιτελείο. Στα πηγαδάκια του Μαξίμου σχολιάζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να καπελώσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και να δώσει επί της ουσίας τα ηνία στον αναπληρωτή του Νεκτάριο Σαντορινιό. Μάλιστα, αυτό έγινε τόσο έντονο που υποχρέωσε τον αναπληρωτή υπουργό να διευκρινίσει ότι ακολουθεί τις οδηγίες Κουρουμπλή!

Όσον αφορά τον ίδιο τον υπουργό, η παραμονή του στην κυβέρνηση οφείλεται στα… λάθη του: η ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός το πρώτο διάστημα, ότι δηλαδή όλα είναι υπό έλεγχο, τον παγίδευσε, οπότε δύσκολα μπορούσε να παραπέμψει τον υπουργό του όταν πια αυτό αποτελούσε και αίτημα στης αντιπολίτευσης. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση, οπότε κανείς δεν θέλει να ανοίξει ένα μέτωπο, π.χ. με τους πασοκογενείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο επιλογές, μία ανησυχία και η μπάλα στην εξέδρα

Στο τραπέζι υπήρξαν δύο προτάσεις: η μία ήταν να μείνει ο Π. Κουρουμπλής στην θέση του, χωρίς όμως ουσιαστικές αρμοδιότητες μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός, και η άλλη να ζητηθεί η παραίτησή του και να αναλάβει το υπουργείο ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Για λόγους ισορροπίας εν τέλει επιλέχθηκε το πρώτο, και ο υπουργός Ναυτιλίας έχει περιοριστεί σε επικοινωνιακά καθήκοντα χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχουν παρ’ όλα αυτά δει το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζουν πως εκτός των λοιπών στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εκφράστηκαν ανησυχίες πως τυχόν αποπομπή του υπουργού θα οδηγούσε σε ανεξαρτητοποίηση του δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην κυβέρνηση.

Επίσημα ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του βάσει των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιυ «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι εν μέσω μιας προσπάθειας μιας επιχείρησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το μείζον δεν είναι η απόδοση ευθυνών. Προσέθεσε ότι ο κ. Κουρουμπλής κινητοποίησε τους μηχανισμούς και από εκεί και πέρα, στο τέλος της κρίσης αυτής, στο τέλος της διαχείρισης θα αποτιμήσει ο πρωθυπουργός, όπως αποτιμά τις επιδόσεις για όλους τους υπουργούς.

«Αυτή την στιγμή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτό που έπρεπε, κινητοποίησε τον μηχανισμό με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και νομίζω ότι η διαχείριση της κατάστασης επιχειρησιακά είναι η βέλτιστη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα