(Παν)Ακριβή μου Θέμιδα…

ΚΟΣΤΟΒΩΡΟ… ΣΠΟΡ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ακριβό είναι το κόστος πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη! Από το 2010 και μετά, όταν υπήρξε μία κατακόρυφη αύξηση του κόστους πρόσβασης, η οποία σε συνδυασμό με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην παροχή υπηρεσιών από τους δικηγόρους, καθιστά ουσιαστικά σήμερα είδος πολυτελείας την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικά, ένας πολίτης μόνο για την κατάθεση μήνυσης (έγκλησης) πρέπει να πληρώσει παράβολο 100 ευρώ, ενώ για την παράσταση πολιτικής αγωγής θα πρέπει να καταβάλει 50 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 150 ευρώ για να βρει το δίκιο του για την πιο απλή υπόθεση. Και αυτή είναι η χαμηλότερη «ταρίφα».

Σύμφωνα με τον Κώδικα των Δικηγόρων, ένας πολίτης πρέπει να πληρώσει ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για την παράσταση δικηγόρων στα δικαστήρια (αποτελεί τη χαμηλότερη αμοιβή που λαμβάνει ένας νομικός) και για το γραμμάτιο εισφορών και ενσήμων. Οι ακριβότερες παραστάσεις στον «τιμοκατάλογο» της Δικαιοσύνης αφορούν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (εκδικάζει υποθέσεις ανθρωποκτονίας, αποπλάνησης ανηλίκου, εμπορίας ανθρώπου και άλλα), όπου τα ποσά φτάνουν τα 1.635 ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (επίσης δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο εκδικάζει υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων, οικονομικών εγκλημάτων κ.ά.) αγγίζουν τα 1.496 ευρώ. Η παράσταση μάλιστα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στοιχίζει περισσότερο από όσο στοιχίζει αυτή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που έχει αρμοδιότητα να επιλύει τις διαφορές ανάμεσα στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και να κρίνει μεταξύ άλλων το κύρος των βουλευτικών εκλογών, την έκπτωση βουλευτή από το αξίωμα του κ.ά.

Ένας πολίτης για την παράσταση του συνηγόρου του, στην πιο απλή υπόθεση, ενώπιον του Πταισματοδικείου θα πρέπει να καταβάλει 89 ευρώ, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο 132 ευρώ και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο 240 ευρώ.

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζονται πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα καταβάλει 839 ευρώ! Ακόμα όμως και πριν κάποιος φτάσει στο στάδιο της δίκης, υπάρχουν μία σειρά από ένδικα μέτρα για τα οποία θα πρέπει να πληρώσει αρκετά χρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα ένας κατηγορούμενος κατά το στάδιο της προανάκρισης θα πρέπει να καταβάλει 107 ευρώ, ενώ στην ανάκριση 241 ευρώ.

Κατά την απολογία του στον ανακριτή η παράσταση του συνηγόρου στοιχίζει 556 ευρώ, ενώ για να προβάλει τους ισχυρισμούς του στο δικαστικό συμβούλιο (Πλημμελειοδικών), το οποίο αποφασίζει για την παραπομπή των κατηγορουμένων ή όχι σε δίκη, οφείλει να δώσει για την παράσταση του δικηγόρου 235 ευρώ. Εφόσον όμως εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος του, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης (417 ευρώ).

Σχεδόν €6.000 μόνο για τα απολύτως… απαραίτητα!

Εάν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τότε θα πρέπει να πληρώσει 983 ευρώ και σε περίπτωση καταδίκης 144 ευρώ για να ασκήσει έφεση. Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καταβάλει 1.410 ευρώ, ενώ επιπλέον, εάν η ποινή του είναι χωρίς αναστολή, για αίτηση αναστολής της θα πρέπει να πληρώσει 652 ευρώ.

Εάν καταδικαστεί και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και επιθυμεί να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, θα καταβάλει επιπλέον 534 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα καταβάλει ως πάγια έξοδα, πλην του ΦΠΑ, το συνολικό ποσό των 5.879 ευρώ, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

«Φθηνότερο» το ΣτΕ

Φθηνότερα είναι τα παράβολα που καλείται κάποιος να καταβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε όλες τις περιπτώσεις, πλην εκείνων που αφορούν δημόσια έργα όπου το κόστος είναι δυσθεώρητο. Αναλυτικά, το κόστος αρχίζει από 150 ευρώ για την κατάθεση υπομνήματος και φτάνει μέχρι 551 ευρώ. Προκειμένου να κατατεθεί μία αίτηση ακύρωσης ή αναίρεσης ή παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να πληρώσει 371 ευρώ.

Όταν πρόκειται για υπαλληλικές προσφυγές ή εφέσεις και αιτήσεις αναίρεσης ασφαλισμένων, τότε πρέπει να καταβάλει 227 ευρώ για την κατάθεση της έφεσης, 150 ευρώ εάν θέλει να προβάλει πρόσθετους λόγους στο Δικαστήριο, 300 ευρώ για την παράσταση και 150 ευρώ για την κατάθεση του υπομνήματος. Συνολικά δηλαδή 827 ευρώ!

Στα Διοικητικά Δικαστήρια (εξετάζονται μεταξύ άλλων φορολογικά ζητήματα, αγωγές κατά του Δημοσίου κ.ά.) το κόστος των πάγιων εξόδων που πρέπει να καταβάλει κάποιος είναι για κατάθεση προσφυγής ή αναστολής στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο το κόστος είναι 95 ευρώ, στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο 132 ευρώ και στο Διοικητικό Εφετείο για υποβολή έφεσης ή αίτησης ακύρωσης ή προσφυγής 263 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα