Παντός καιρού (και πασών των… κυβερνήσεων;)

Πριν από ένα μήνα και με αφορμή σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει η ΔΕΗ, με το οποίο ενημέρωνε την κοινή γνώμη ότι απέστειλε εντολή στον Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) για απενεργοποίηση των μετρητών ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος λόγω χρεών και άρνησης υπογραφής σύμβασης, από τις στήλες της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Α» αναρωτιόμασταν προφητικά: «Επιτέλους, τέλος(;)».

Φαίνεται ότι μετά από τόσα επεισόδια στο σήριαλ ΔΕΗ και Αλουμίνιον κάτι ξέραμε και βάλαμε το ερωτηματικό, αφού παρά τις δηλώσεις, για άλλη μια φορά δεν έγινε τίποτε και η Αλουμίνιον συνεχίζει να τροφοδοτείται κανονικά με ρεύμα, με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να στρουθοκαμηλίζουν και τον κ. Μυτιληναίο να τρίβει τα χέρια του γι’ αυτό.

Η εντολή λοιπόν της ΔΕΗ για την απενεργοποίηση των μετρητών εστάλη στις 2 Ιανουαρίου και η Αλουμίνιον είχε περιθώριο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου να βρει άλλο προμηθευτή (ή φυσικά να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της). Η Αλουμίνιον δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά ακολούθησε την γνωστή τακτική της, δηλαδή καταγγελία προς την ΡΑΕ και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εδώ είναι λοιπόν που αρχίζουν τα περίεργα (για να μην τα χαρακτηρίσουμε αλλιώς): Η ΔΕΗ έχει δώσει εντολή απενεργοποίησης, η ΡΑΕ δεν έχει χορηγήσει ασφαλιστικά μέτρα υπέρ της Αλουμίνιον, η καταληκτική ημερομηνία πέρασε και η Αλουμίνιον συνεχίζεται να τροφοδοτείται με ρεύμα, το οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα χρεώσει στην ΔΕΗ και το οποίο για άλλη μια φορά η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να πληρωθεί κανονικά από την-Αλουμίνιον.

Όλα αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν τυχαία, αλλά βάσει σχεδίου από πλευράς της Αλουμίνιον, αναμένουμε δε να δούμε την αντίδραση από πλευράς ΔΕΗ τόσο στις μεθοδεύσεις, όσο και όταν λάβει την σχετική χρέωση από τον ΑΔΜΗΕ.

Η Αλουμίνιον ζητά από την ΡΑΕ να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά της ΔΕΗ ως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, δηλαδή ένα θέμα καθαρά ανταγωνισμού. Αυτή την στιγμή, η Ολομέλεια της ΡΑΕ αριθμεί 5 αντί 7 μέλη, αφού η θητεία 2 έχει λήξει, από δε την άλλη εβδομάδα θα αριθμεί 4 αφού λήγει η θητεία του προέδρου Ν. Βασιλάκου. Επομένως θα κληθούν να λάβουν απόφαση επί της καταγγελίας μόλις 4 μέλη, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας (Θωμαδάκης) έχει ασυμβίβαστο λόγω του γνωστού λόγου, ότι ήταν δηλαδή επιδιαιτητής στην περίφημη διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον.

Άρα δύο τινά μπορούν να συμβούν: Ή, εφόσον το επιτρέψουν οι συσχετισμοί, να ληφθεί (άλλη) μια απόφαση της «συρρικνωμένης» ΡΑΕ υπέρ της Αλουμίνιον, ή (το πιο πιθανόν) να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα, να παραπεμφθεί δηλαδή το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως θέμα δικής της αρμοδιότητας και να συνεχίσει η υπάρχουσα κατάσταση μέχρι νεωτέρας.

Με άλλα λόγια, κορώνα ή γράμματα κερδίζει ο κ. Ευάγγελος, αφού η ΔΕΗ στέλνει εντολές αττενεργοποίησης, οι οποίες χωρίς νόμιμη δικαιολογία δεν εκτελούνται, και στη συνέχεια περιμένει την ΡΑΕ για να υλοποιήσει απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης.

Υπάρχει ωστόσο και ένα ερώτημα που αφορά τη νέα κυβέρνηση και την διακηρυγμένη απόφασή της για αυστηρή τήρηση της νομιμότητας: θα συνεχίσει να ανέχεται πρακτικές και τερτίπια που ζημιώνουν μία επιχείρηση που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Δημοσίου και μάλιστα σε τόσο χαλεπούς καιρούς για την ελληνική οικονομία; Ίδωμεν…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα