Παπαδημητρίου: Οι δέκα λόγοι που θα αυξηθούν οι επενδύσεις

Για θετικές προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών για 10 βασικά λόγους μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τίτλο: «ΕΒΕΑ EXPORT FORUM 2016».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως καθορίζεται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής αλλά και τη νέα Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το δημοσιονομικό σύμφωνο, που απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ενώ “η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων”. Παρά ταύτα ο υπουργός ανέφερε 10 λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων έχουν θετικές προοπτικές.

Γενικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία των εξαγωγών και σημείωσε ότι “τα στοιχεία μαρτυρούν την ανθεκτικότητα αλλά και το δυναμισμό των ελληνικών εξαγωγών που είχαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων το πρόβλημα ρευστότητας και πιστώσεων, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υποτονική ευρωπαϊκή ζήτηση, την κρίση σε Μ.Ανατολή και Β. Αφρική, την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κλπ”.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο έχει λάβει την έγκριση των θεσμών για ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των εξαγωγών που ήδη υλοποιείται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Εξωστρέφειας με έμφαση στην ενίσχυση της γνώσης και πληροφόρησης μέσω της δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος και διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας, στην ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της εκπόνησης Οδηγιών Επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης λειτουργίας γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την ανάπτυξη συνεργειών προώθησης της εξωστρέφειας.

Ακόμη, ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ τρία ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 234 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα