ΠΑΠΠΑΣ ΠΡΟΣ ΕΣΡ: «“Τρέξτε” τον διαγωνισμό για τις άδειες»

Επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την οποία ζητά να οριστεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο Ν. Παππάς απευθύνεται στην Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί άμεσα ο χρόνος δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, οι προθεσμίες υποβολής φακέλων των υποψηφίων, οι ενδεικτικές ημερομηνίες διενέργειας του διαγωνισμού και χορήγησης των αδειών.

Στην επιστολή Παππά υπογραμμίζεται η υπ’ αριθμ. 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία κρίνει αντισυνταγματική την επ’ αόριστον ανοχή του παράνομου καθεστώτος ίδρυσης και λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επικαλείται την προηγούμενη νομολογία του (αποφάσεις 3578/2010, 3253/2011, 237, 387/2012, 996, 4185/2013, 1923, 4615, 4809/2014, 2228, 2233, 2519, 2861-2862/2015 κ.ά), η οποία έκτινε ότι είναι αντισυνταγματική «η παράταση του καθεστώτος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών επ’ αόριστον, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και χωρίς θέσπιση εύλογης προθεσμίας ολοκληρώσεως της αδειοδοτήσεως των σταθμών αυτών», αφού προσβάλλει τις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας.

Στην επιστολή του ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επισημαίνει, ακόμη, ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και της τιμής εκκίνησής τους και καλεί την Αρχή να προβεί άμεσα στην επεξεργασία των συγκεκριμένων ζητημάτων, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός (όπως προβλέπεται στο νόμο 4339/2015, βάσει του οποίου θα γίνει η αδειοδότηση).

Ωστόσο η… ταμπακιέρα είναι (και) κάπου αλλού: στα χρήματα που προσδοκά η κυβέρνηση να μπουν στα δημόσια ταμεία από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης των καναλιών.

Την παραπάνω προσδοκία, μάλιστα, δεν την κρατούν κρυφή στο Μαξίμου καθώς η υπουργική επιστολή προς ΕΣΡ κλείνει με αυτήν ακριβώς την υπόμνηση. Ότι δηλαδή «η επίσπευση του διαγωνισμού κρίνεται επιτακτική προκειμένου αφενός να τερματιστεί άμεσα η μη σύννομη λειτουργία των τηλεοπτικών παρόχων περιεχομένου και αφετέρου να διασφαλιστούν έσοδα για το Δημόσιο κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομικά για τη χώρα συγκυρία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα