Παράπλευρη απώλεια του Brexit τα κατοικίδια!

Στο άκουσμα της λέξης «Brexit» η σκέψη όλων οδηγείται σχεδόν αποκλειστικά στις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από τη ζώνη του ευρώ. Πολλοί, επίσης, σταματούν στην πολιτική χροιά-διάσταση που αυτονόητα κουβαλά το «αντίο» των Βρετανών. Σχεδόν κανείς όμως δεν έχει σκεφτεί τα… κατοικίδια που θα αποτελέσουν την παράπλευρη απώλεια του Brexit.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό άρθρο του  στο EurActiv.com ο James Crisp (σ.σ. την μετάφραση για την ελληνική «έκδοση» του ευρω-ιστότοπου επιμελήθηκε ο Σταύρος Μαυρογένης) περί τα 250.000 κατοικίδια ζώα –σκυλιά και γάτες– από τη Βρετανία θα έλθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να τεθούν σε καραντίνα στην Ευρώπη, αν οι διαβουλεύσεις για το Brexit αποτύχουν.

Σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν ο παραπάνω αριθμός των κατοικιδίων αφορά σκυλιά και γάτες της Βρετανίας που μετακινούνται ετησίως εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ακολουθώντας» τους ιδιοκτήτες τους κατά την περίοδο των διακοπών τους. Επομένως η τετελεσμένη έξοδος της Βρετανίας από τη ζώνη του ευρώ θα έθετε τα εν λόγω οικόσιτα ζώα αυτόματα εκτός του συστήματος διαβατήριων για τα κατοικίδια της Ε.Ε., σύστημα που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των σκύλων, γατών και κουναβιών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση; Όπως εξηγεί το EurActiv.com ανάλογα με το κράτος- μέλος της Ε.Ε., τα pets που δεν φέρουν μικροτσίπ ή δεν έχουν διαβατήριο οικόσιτων ζώων είτε θα τεθούν –δυνητικά– σε καραντίνα είτε θα σταλούν πίσω στη χώρα προέλευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα