Παράσταση-έκπληξη από την Καμεράτα με μουσική Deep Purple και Ντέιβιντ Μπάουι

Ακόμα μια έκπληξη ετοιμάζουν οι Μουσικοί της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του πάντα δραστήριου Γιώργου Πέτρου. Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου (20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης η κλασική ροκ του Ντέιβιντ Μπάουι και των Deep Purple συναντά τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας μέσα από την πένα του Φιλίπ Γκλας και του Τζον Λορντ.

Με τους Μουσικούς της Καμεράτας, συμπράττουν ως σολίστ ο δημοφιλής τραγουδιστής του συγκροτήματος MEΛISSES, Χρήστος Μάστορας, και ο Γιάννης Παπαδόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα, ένας πολυβραβευμένος Έλληνας δεξιοτέχνης που η ποιότητα της δουλειάς του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας. Ο Δημήτρης Τίγκας στο ηλεκτρικό μπάσο και ο διακεκριμένος ντράμερ Γιάννης Σταυρόπουλος συμπληρώνουν την εξαίρετη ομάδα των σολίστ.

Αυτή δεν είναι φυσικά η πρώτη συνάντηση της ροκ μουσικής με συμφωνική ορχήστρα. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1969 η θρυλική ροκ μπάντα Deep Purple συνέπραξε στο Royal Albert Hall με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον σπουδαίο Βρετανό συνθέτη και μαέστρο Μάλκομ Άρνολντ. Η ιστορική αυτή σύμπραξη έμελλε να αποτελέσει την πρώτη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, όχι μόνο σε επίπεδο ηχητικού συγκερασμού αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας.
Το συναρπαστικό «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» σε μουσική του Τζον Λορντ, οργανίστα των Deep Purple, και στίχους του Ίαν Γκίλαν, τραγουδιστή του γκρουπ, σόκαρε τόσο τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, όσο και τους «πουριτανούς» λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά αγαπήθηκε ως η επιτομή της τέχνης της μεγάλης ροκ μπάντας.

Το 1977 ο Ντέιβιντ Μπάουι, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, σε συνεργασία με τον Μπράιαν Ίνο, ηχογραφεί τον δίσκο «Heroes» που επρόκειτο να γίνει η επιτομή του προοδευτικού ροκ. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συμφωνιστές, ο Φιλίπ Γκλας, εμπνέεται από τα θέματα του «Heroes» και, χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές ανάπτυξης, δημιουργεί το 1996 την υπέροχη 4η Συμφωνία του. Σπονδυλωτό έργο από έξι αυτοτελή μέρη, η 4η Συμφωνία περιέχει θέματα από το «Heroes» του Μπάουι και γεννάει σαν σπόρος ένα ολοκαίνουργιο έργο οδηγώντας μας σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στον μινιμαλισμό, τη φαντασία και τη δημιουργική τόλμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα