Παράταση και βλέπουμε

Τέλος του χρόνου το χρέος, αρχές φθινοπώρου η ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ελπίδα η Νάντια Βαλαβάνη να έχει φέρει οικονομικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να οδηγούνται οι συζητήσεις Ελλάδας – Ε.Ε. με το Μέγαρο Μαξίμου να μεταθέτει για αργότερα την υλοποίηση αρκετών δεσμεύσεων του και εμμένοντας μόνο στα βασικά.
Πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν τίθεται θέμα προγράμματος αλλά πολιτικής συμφωνίας που να δίνει χρόνο μέχρι οι δύο πλευρές να φτάσουν στην οριστική συμφωνία.
Σύμφωνα με τους FT ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Επιπρόσθετα γίνεται όλοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για τον συμβιβασμό επι ενός νέου προγράμματος: Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι προετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό – μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%. Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Παρόλα αυτά εμπόδια παραμένουν για μια τέτοια εκδοχή, σημειώνουν οι Financial Times ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα ζητά να σταματήσει το ύψους 22,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει περισσότερο κοινό έδαφος για μια μακροπρόθεσμη από ό,τι για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Για τους λόγους αυτούς η πιθανότητα υλοποίησης της λύσης αυτής εκτιμάται ότι είναι αυξάνουσα καθώς αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια «γέφυρα» αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση.

Όσο για το πότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για πρόγραμμα, οι FT απαντούν ότι η Αθήνα επιμένει ότι διαθέτει τη ρευστότητα για να αντέξει για μήνες αλλά οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει, καταλήγει ο Spiegel, ότι οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα