Παρέμβαση Καραγκούνη για την κατάσταση στις φυλακές

ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

 

Την άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και ειδικά το κομμάτι που αφορά τις συνθήκες και την κατάσταση υγείας των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 και τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό, ο Κ. Καραγκούνης είπε συγκεκριμένα ότι «έχουν εγκαταλειφτεί όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει» και πως «είναι άκρως σημαντικό να υπάρχει προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του κάθε κρατουμένου. Είναι υποχρέωση να γίνει».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αφορμή των σχολίων του Κ. Καραγκούνη ήταν σχετικό ρεπορτάζ των ιστοσελίδων ereportaz και το healthreportaz, από το οποίο προέκυψε ότι τα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει το ελληνικό κράτος για την υγειονομική κατάσταση των φυλακών προέρχονται από μελέτη που εκπονήθηκε για βρετανικό πανεπιστήμιο σε δείγμα 100 κρατουμένων των φυλακών Κορίνθου.

Τα δε στοιχεία έστω και αυτής της έρευνας είναι ανατριχιαστικά, καθώς προέκυψαν τα εξής ευρήματα:

# Το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο

# Το 4% των κρατουμένων είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις.

# Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καραγκούνης υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος να λυθούν τα προβλήματα αρκεί -όπως είπε– «να κινηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και υπάρχουν και κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βρεθούν από ΜΚΟ π.χ. για να τρέξουν αυτό το ζήτημα γιατί πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα. Υπάρχουν κρατούμενοι που μπαίνουν υγιείς στις φυλακές και φανταστείτε τι μπορούν να πάθουν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων». Και κατέληξε:

«Αυτή τη στιγμή με τον νόμο Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί πάνω από 6.000 κρατούμενοι, οι οποίοι εξήλθαν και επανέρχονται στις φυλακές με χειρότερα κακουργήματα» σημείωσε μιλώντας για τη σημερινή εικόνα στις ελληνικές φυλακές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα