Παραδόθηκαν ο Πουτζδεμόν και οι 4 υπουργοί της Καταλονίας

Στη βελγική αστυνομία παραδόθηκε ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, μαζί με τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του που τον είχαν συνοδεύσει στις Βρυξέλλες. Να σημειώσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγείου, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες. Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας είπε ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι. Το πρωί της Δευτέρας ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους. «Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9:17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί», τόνισε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ. «Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει ότι το κόμμα του αποπεμφθέμντα προέδρου της Καταλονίας, τον θέλει υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές της Ισπανίας. Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν ο οποίος είχε δραπετεύσει στο Βέλγιο. Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε δραπετεύσει στις Βρυξέλλες, αφ’ ότου ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Το Σάββατο, ο Καταλανός ηγέτης, έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα