Παραιτήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς

Γενικό “λίφτινγκ” στα υπουργεία κάνει ο Φρανσουά Ολάντ, στην  προσπάθεια του  να δημιουργήσει μια νέα πολιτική δυναμική, εν όψει των εκλογών του 2017, στις οποίες θα διεκδικήσει μια νέα θητεία. Έτσι λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λοράν Φαμπιούς υπέβαλε την παραίτηση του από το αξίωμα.

Ο Ολάντ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τον κ. Φαμπιούς στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τον Μάρτιο, προκειμένου να αντικαταστήσει έναν από τους δικαστές που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Η αποχώρηση του Φαμπιούς εγείρει ερωτήματα ως προς το αν το Παρίσι θα αλλάξει πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της, από την στρατιωτική εκστρατεία της χώρας κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέχρι τη στήριξη που παρέχει σε αντάρτες που μάχονται κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του κ. Φαμπιούς είναι η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο υπουργός Εμπορίου Ματιας Φεκλ.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο κ. Φαμπιούς αμφισβήτησε την προσήλωση των ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης στη Συρία, λέγοντας πως η «αμφιλεγόμενη» πολιτική των ΗΠΑ συμβάλει στο πρόβλημα.

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θα αλλάξει την στάση του τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα