Παραιτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας υπέβαλε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, μετά τις αποκαλύψεις ότι ως υπουργός Εσωτερικών το 2013 είχε ενημερώσει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ότι το όνομα του βουλευτή τους Σεμπάστιαν Εντάτι εμφανίζεται σε διεθνή έρευνα για υλικό παιδικής πορνογραφίας.

«Η πίεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη, δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου με την απαιτούμενη συγκέντρωση, ησυχία και πολιτική στήριξη», δήλωσε ο πολιτικός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) πριν από λίγη ώρα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Είχε προηγηθεί εκτενής και «εντατική» συνομιλία με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Φρίντριχ έχει επίγνωση της διάστασης της υπόθεσης.

Ο πρώην πλέον υπουργός είχε δηλώσει αρχικά ότι σκόπευε να παραιτηθεί μόνον εφόσον η Εισαγγελία ξεκινήσει επισήμως έρευνα σε βάρος του, «για αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών», ενώ για την ουσία της υπόθεσης δήλωσε ότι ενήργησε «με την καλύτερη γνώση και συνείδηση», ενημερώνοντας τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Λίγο αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) σε τηλεγράφημά του υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Φρίντριχ αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση, για να ακολουθήσει η επίσημη παραίτηση.

Η ίδια η Καγκελάριος, σε δήλωσή της σημείωσε ότι δέχθηκε την παραίτηση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ «με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη λύπη». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας» και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Αρχηγού της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα