Παραμένει Ευρωπαίος, αλλά έχει ακόμη δρόμο

Δεν ήταν δυνατόν η ΑΪΚ από να αποτελέσει εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί το περσινό πάθημα να πόνεσε, αλλά αποτέλεσμα μάθημα και η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε οργανωμένη και σοβαρή κόντρα στη σουηδική. Ναι μεν ανέτοιμη και αμοντάριστη, καθώς ήρθαν πάρα πολλοί παίκτες και είναι αδύνατον να ετοιμαστεί τόσο γρήγορα, αλλά με πλάνο και εξαιρετική ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Ο ΠΑΟ όχι μόνο δούλεψε για τον εαυτό του, αλλά για όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, καθώς  πέτυχε δύο νίκες σε ισάριθμα ματς, την ώρα που οι υπόλοιπες ομάδες μας σε δέκα αγώνες έχουν κατορθώσει μία νίκη (ο ΠΑΣ 3-0 την Οντ), τρεις ισοπαλίες και έξι ήττες (μία πρόκριση και τέσσερις αποκλεισμοί). Είναι τεράστια η ανάγκη για βαθμούς και ο ΠΑΟ θυμήθηκε τον τίτλο του πρέσβη και αποτελεί και εγγύηση για ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με την Μπρόντμπι

 

Πριν προλάβουν να πατήσουν το πόδι τους πάλι στην Ελλάδα οι «πράσινοι» ποδοσφαιριστές, έμαθαν πως θα ταξιδέψουν και πάλι στη Σκανδιναβία, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσουν την Μπρόντμπι από την Δανία. Κάποιοι θα έβαζαν στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας την Μπρόντμπι και την ΑΪΚ, κρίνοντας από τα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που νίκησε 3-1 τη Χέρτα Βερολίνου στον προηγούμενο γύρο, ανατρέποντας όχι μόνο το 1-0 της Γερμανίας, αλλά και την ισοφάριση των Γερμανών στο μισάωρο της ρεβάνς, που υποχρέωνε τους Δανούς να βρουν δύο ακόμη γκολ. Τα βρήκαν και τώρα θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό με το ηθικό στα ύψη.

Η ομάδα του Στραματσιόνι, λοιπόν, πρέπει να είναι υποψιασμένη. Και θα είναι, αφού απέδειξε σε 180 λεπτά πως η ευρωπαϊκή ταυτότητα του συλλόγου δεν τσαλακώθηκε επειδή τα προηγούμενα χρόνια τα εγχώρια προβλήματα μίκρυναν τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Καλό θα είναι να μη λέγονται μεγάλες κουβέντες, γιατί ένας αποκλεισμός από τους Δανούς θα μηδενίσει την πρόκριση κόντρα στην ΑΪΚ και θα επαναφέρει την εσωστρέφεια, αλλά όσο να’ ναι φαίνεται πότε μια ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και πότε όχι.

Τρομερή ποιότητα, αλλά και ιταλικά πειράματα

 

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει πια πολλούς και καλούς μέσους και απ’ ότι φαίνεται έναν αναγεννημένο Μάρκους Μπεργκ. Τι καλύτερο από το να έχεις καλούς τροφοδότες και έναν άψογο εκτελεστή; Αυτή η μεσοεπιθετική ποιότητα αν συνδυαστεί με αμυντική σταθερότητα, μπορεί να μετατρέψει τον ΠΑΟ από διεκδικητή, σε φαβορί του πρωταθλήματος, ιδίως με την εικόνα που δείχνει ο Ολυμπιακός. Θα είναι, όμως, σταθερά καλός στην άμυνα ο ΠΑΟ;

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, διότι ο Αντρέα Στραματσιόνι αρέσκεται στα πειράματα. Στην επίθεση είναι καλό να κάνεις πειράματα, μπορείς να μπερδέψεις και τον αντίπαλο. Στην άμυνα, όμως, μπορείς να μπερδευτείς. Ο Παναθηναϊκός δεν δέχθηκε γκολ από τους Σουηδούς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πιέστηκε.

Οι ελληνικές ομάδες δεν είναι συνηθισμένες στο να παίζουν δύο διαφορετικά αμυντικά συστήματα, με τρεις στην άμυνα και με τους παραδοσιακούς τέσσερις. Ο Ιταλός κόουτς όχι μόνο έχει επαναφέρει την άμυνα των τριών στον ΠΑΟ, αλλά θέλει να παίζει ενίοτε και με τέσσερις και λέει συνεχώς πως θέλει να μάθει στους παίκτες του δύο διαφορετικά συστήματα. Εδώ που τα λέμε, όταν έχεις πολλές επιλογές στο ρόστερ και θες να κάνεις ροτέισον, μερικές φορές επιβάλλεται η αλλαγή του συστήματος για να μπορούν να προσφέρουν όλοι, ο καθένας στη θέση που του ταιριάζει περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός διαθέτει τον πιο φορμαρισμένο αμυντικό, τον Μολέντο, αλλά και τον πιο ασταθή, τον Ιβανόφ. Είναι στο χέρι του Στραματσιόνι να βρει τις ιδανικότερες λύσεις, αλλά όλα δείχνουν πως ο φετινός ΠΑΟ θα προσαρμόζεται στον αντίπαλο και σε κάθε αγώνα θα παίζει διαφορετική μπάλα…. Αυτό σίγουρα έχει ένα ενδιαφέρον.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα