Παραμονή του ΔΝΤ θέλει ο Τσίπρας

ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ;

Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Οι τρεις πρωταγωνιστές στην επιτυχημένη σαπουνόπερα των τελευταίων, Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία, προκαλούν εύλογα ερωτήματα με τη στάση τους, τις τοποθετήσεις τους αλλά και τις απαιτήσεις τους ανάλογα με τη συγκυρία.

 

Αν ήταν σενάριο θα το ζήλευαν και οι κορυφαίοι γραφιάδες για την πλοκή του, τις ανατροπές και τις ίντριγκες. Μόνο που η κρίση είναι πραγματικότητα και μάλιστα αφορά εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι δείχνουν να έχουν χάσει κάθε ελπίδα, ενώ οι πρωταγωνιστές διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του τα φώτα της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ δεν έχει καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι για την περιβόητη συνάντηση Κριστίν ΛαγκάρντΑνγκέλα Μέρκελ με αφορμή την Ελλάδα, όπου το σύνολο των ρεπορτάζ αναφερόταν σε μια συμφωνία των δύο, η διευθύντρια του ΔΝΤ επανέκαμψε για να ακυρώσει στην πράξη τα πάντα.

Με συνέντευξή της, λοιπόν, στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στην προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να πείσει επ’ αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κα Λαγκάρντ, δηλώνει: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα –πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός– εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».

Αναφορικά με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πεισθούν οι πιστωτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ εξηγεί: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω», υπογράμμισε.

Μπορεί, λοιπόν, το ΔΝΤ να έχει κάνει την υποχώρησή του στο επίπεδο του κουρέματος αποδεχόμενο και άλλους τρόπους για να γίνει η απομείωση του χρέους, παρ’ όλα αυτά δείχνει να το θέλει τώρα.

Η… Μητέρα Τερέζα

Την ίδια ώρα, επανέκαμψε και ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ., Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε σχεδόν απαξιωτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη οικονομικά», τόνισε, για να αποδείξει πως ο γερόλυκος αποσύρθηκε για λίγο και για εκλογικούς λόγους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως άλλαξε άποψη και θέση. Αντίθετα, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση της Deloitte στη Γερμανία τόνισε ότι «δεν είναι ότι δεν συμπαθώ τους Έλληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας για να μην πιέζω για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Όσον αφορά στην πολιτική των διασώσεων που ακολουθείται στην Ευρωζώνη, ο ίδιος τη χαρακτήρισε «οικονομικά πετυχημένη, αλλά πολιτικά προβληματική», ενώ έκρουσε «καμπανάκι» πως ο κόσμος είναι επικίνδυνα κοντά στην επιστροφή των εθνικών συνόρων. Ξέχασε φυσικά να επισημάνει πως αυτό συμβαίνει και με δική του ευθύνη.

Δεν πείθει… 

Και ενώ τα βουβάλια κονταροχτυπιούνται στον λάκκο με τη λάσπη, ο Αλέξης Τσίπρας ως βατράχι διεκδικεί τον δικό του, έστω και υποστηρικτικό, ρόλο χωρίς όμως να πείθει πως μπορεί να τον υπηρετήσει.

Δεν είναι μόνο το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπου ήρθε μέσα σε λίγα λεπτά να γκρεμίσει τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις για ανάπτυξη. Ούτε το γεγονός πως χιλιάδες πολίτες περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να λάβουν τις συντάξεις τους επειδή κάποιοι φαντάστηκαν ένα μέτρο, το ενέταξαν σε συμφωνία, υπογράφηκε, για να αποδειχθεί στο τέλος ότι το μέτρο αυτό δεν υπήρξε ποτέ.

Ενώ, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει τα αδιέξοδα, επιμένει να παρουσιάζεται υπεραισιόδοξος μοιράζοντας υποσχέσεις τις οποίες γνωρίζει πως ποτέ δεν θα τηρήσει. Και επιπλέον σχεδόν εμμονικά εκτίθεται άλλοτε διώχνοντας το ΔΝΤ, το οποίο όμως ζητά να μείνει (όπως αποκαλύπτει και η διευθύντρια του Ταμείου), άλλοτε πουλώντας τσαμπουκάδες σαν έφηβος σε σχολική αλάνα που εν τέλει θα τρέξει να κρυφτεί πίσω από τους καθηγητές όταν ο τσαμπουκάς απαντηθεί.

«Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα πρέπει, μαζί με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουμε και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής. Σε αυτά προφανώς περιλαμβάνονται η ένταξη στο QE και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους», φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής παραβλέποντας πως το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει πετύχει και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν έχει περάσει την τρέχουσα αξιολόγηση ενώ εκκρεμούν και άλλες.

Τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν είναι πολλά ακόμα για να φτάσει σε ένα τέλος αυτή η σαπουνόπερα. Οι πρωταγωνιστές θα μεγαλώσουν και θα αλλάξουν, αλλά η ιστορία θα συνεχίζεται. Μέχρι να ξεμείνουν από κομπάρσους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα