ΠΑΣΟΚικές ανησυχίες για τις κυβιστήσεις του Τσίπρα

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά είναι εξόχως ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της περιοδείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ημαθία. Όπως λένε, η ανταπόκριση των απλών ανθρώπων ήταν συγκινητική, οι οποίοι άκουσαν με ανακούφιση τις 12 προτάσεις της ΔΗΣΥ για αγρότες και κτηνοτρόφους. Επίσης δεν περίμεναν, όπως ισχυρίζονται, τόσο κόσμο στην ομιλία της κας Γεννηματά. Κάτι που θεωρούν ως ένα μικρό δείγμα πως η κατάσταση αναστρέφεται και πλέον ελπίζουν ότι η άνοδος της ΔΗΣΥ μετά και το συνέδριο της 30ής Ιουνίου θα είναι αλματώδης.

Όμως όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας μετά την παταγώδη –όπως τη χαρακτηρίζουν– αποτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να τηρήσει εθνική γραμμή για το χρέος συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικότητας απέναντι στους δανειστές», λέει στους συνομιλητές της η κα Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι «στο τελευταίο Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών».

Κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012 δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060, την ώρα που δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση, ούτε αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρέφει τα βέλη της και κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. «Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Δυστυχώς, παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες», λέει, προβλέποντας «σκληρή απάντηση από τους πολίτες που τους έχουν καταλάβει», όπως λέει.

 

Και ο Βενιζέλος

Στην ίδια ρότα είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάτι που εξέφρασε και στην ομιλία του την Τρίτη το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος». «Το κόστος που πληρώνει η χώρα για αυτά τα δυόμισι χρόνια, για τις ιδεοληψίες, τα λάθη, τις εμμονές και τους τυχοδιωκτισμούς είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Έχουμε δεσμευτεί σε υπέρμετρα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2022, σε ένα πάρα πολύ υψηλό δυσβάσταχτο πρωτογενές πλεόνασμα, πριν βρούμε το νέο σχήμα για το χρέος, μέσω του οποίου θα έπρεπε να έχουμε λιγότερα βάρη και πρωτογενές πλεόνασμα για να αντέξει η πραγματική οικονομία, για να έχουμε ανάπτυξη, για να δώσουμε έμφαση στο ΑΕΠ, στον παρονομαστή του κλάσματος», είπε. «Πρόκειται για τη μεγάλη αντίφαση, για το μεγάλο πρωθύστερο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δυστυχώς η κυβέρνηση ούτε σεβάστηκε, ούτε κατάλαβε τι έχει γίνει το 2012 και τώρα ζητά το μικρό συμπλήρωμα του 2012, που το είχαμε και το χάσαμε, και μακάρι, το εύχομαι, να το ξαναβρούμε», κατέληξε, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του ως υπουργός Οικονομικών πριν από πέντε χρόνια.

 

Οι επόμενοι σταθμοί

Εν μέσω, λοιπόν, αυτής της ζοφερής κατάστασης με τη ρύθμιση του χρέους, οι περισσότεροι στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα ενδώσει και θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2023 και εν συνεχεία μέχρι το 2060 τα πλεονάσματα θα ανέρχονται άνω του 2%. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν στις 15 Ιουνίου η κυβέρνηση κάνει αυτό που επιθυμεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει και ο σχεδιασμός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς έχει προγραμματιστεί το ιδρυτικό συνέδριο στις 30 Ιουνίου. Εξάλλου, το στίγμα των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδωσε από τη Βέροια η Φ. Γεννηματά όπου έβαλε ως στόχο μία πλατιά εθνική κοινωνική συμμαχία.  Όσο για το χρονοδιάγραμμα, η κα Γεννηματά το περιέγραψε ως εξής: «Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα (πολυκομματικός ή όχι). Στη συνέχεια προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση». Επιμένοντας ότι οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα, υποστήριξε ότι με βάση το μητρώο που θα δημιουργηθεί, θα προχωρήσουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων, με τη δική της πρόταση –με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων πάντα– οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2018.

Με σύνθημα δε «τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε νέο προσκλητήριο προς όλα τα πολιτικά κόμματα (Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων) και τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά.

 

Το σύμβολο και ο «ήλιος»

Στην ατζέντα εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει μπει και το θέμα των συμβόλων και βεβαίως της ονομασίας. Η πικρή εμπειρία των ευρωεκλογών του 2014 και του πειράματος της Ελιάς όμως έδειξε ότι, παρά τη φθορά που έχει υποστεί το brand name ΠΑΣΟΚ, με το ιστορικό έμβλημα του πράσινου ήλιου, δεν έχει χάσει παντελώς την αξία του, ή για την ακρίβεια είναι σαφώς πιο αναγνωρίσιμο από νέα σύμβολα και ονόματα που δεν προκαλούν τους ίδιους συνειρμούς, είτε αρνητικούς, είτε θετικούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τότε πρόεδρος Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη συνεχιζόμενη φθορά, να φέρει ξανά σε πρώτο πλάνο της διαφημιστικής καμπάνιας το αρκτικόλεξο ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο, αφήνοντας την Ελιά σε δεύτερο πλάνο.

Από το πάθημα αυτό φαίνεται ότι έμαθε η νυν πρόεδρος Φ. Γεννηματά. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί εν όψει συνεδρίου τις προτάσεις για τα σύμβολα, έπεσαν δύο βασικές ιδέες στο τραπέζι. Η μία είναι να παραμείνει το σημερινό έμβλημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο αποτελείται από όλα τα σήματα των σχημάτων. Η δεύτερη είναι να επιλεγεί ένα νέο όνομα και σήμα.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως η εισήγηση είναι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ως το έμβλημα, άποψη που υποστηρίζουν και ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα