Πατούλης (προ)καλεί Σκουρλέτη σε τηλεμαχία

Η υποβόσκουσα σύγκρουση του Γιώργου Πατούλη με τον Πάνο Σκουρλέτη μοιάζει να χάνει το… «υπό» και να βγαίνει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια, αν κρίνουμε από το… γάντι της πρόσκλησης-πρόκλησης σε τηλεμαχίας που πέταξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών.

Η ταμπακιέρα του αιτούμενου ντιμπέιτ –τι άλλο;– η διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση και για την οποία οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σοβαρές ενστάσεις.

Η πρόσκληση, λοιπόν, του Γ. Πατούλη ήταν δημόσια (σ.σ. την απηύθηνε από το βήμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Γιάννενα, στο πλαίσιο  ενημερωτικών συναντήσεων που έχει ξεκινήσει ανά την επικράτεια η Κεντρική Ένωση) καλώντας τον Π. Σκουρλέτη να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

α) Ποιο είναι το κόστος των σχεδιαζόμενων αλλαγών και β) γιατί το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται για μεταρρύθμιση, όταν όπως λένε οι φορείς δεν έχουν ενημερωθεί αρμοδίως για το αν υφίσταται κοινός τόπος με τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για το πρώτο, ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε μια προ διετίας αναφορά του τότε υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, ο οποίος είχε αναφέρει πως η αλλαγή του «Καλλικράτη» απαιτεί κονδύλια της τάξης των 3 δισ. ευρώ και «κάρφωσε» τον νυν υπουργό λέγοντας:

«Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι όταν μιλά για αλλαγές αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;».

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την παράμετρο των συνεννοήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι οριζόντιες αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες στον τομέα της ανακατανομής και αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προϋποθέτουν συζήτηση του υπουργού Εσωτερικών με τα λοιπά κυβερνητικά μέλη.

«Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης , όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο κ. Πατούλης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως περιμένει άμεσα από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό η ΚΕΔΕ και προανήγγειλε ότι σε αντίθετη περίπτωση στις αρχές Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα θα αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα