ΠΓΔΜ: Ζάεφ και Ιβάνοφ περιμένουν εξελίξεις άμεσα στο θέμα της ονομασίας

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όμως, όπως είπε, από τις συναντήσεις και επαφές που υπάρχουν με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, διαπιστώνεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και από τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) για την επίλυση του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος. «Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η “Μακεδονία” να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ετήσια ομιλία του σήμερα στην Βουλή της χώρας και αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας σημείωσε ότι «μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης σχετικά με την ταυτότητα των πολιτών μας και το συνταγματικό όνομα της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα