Πειθαρχία, ηρεμία, αυτοπεποίθηση, το τρίπτυχο της επιτυχίας

Μυστικά σαφώς και υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτόν άλλες ομάδες πετυχαίνουν τους στόχους και άλλες πέφτουν στον… κουβά. Άλλες εξελίσσονται και άλλες μένουν στάσιμες ή ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ο Ολυμπιακός έχει τα μυστικά του. Είναι πολλά και… πολυεπίπεδα, αλλά αποδίδουν. Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η ομάδα του Πειραιά παρουσιάζει μία σταθερή πορεία βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έβγαλε τον σύλλογο από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει, τον γιγάντωσε, έθεσε τις στέρεες βάσεις που χρειαζόταν, και ο Μαρινάκης πήρε τη σκυτάλη να συνεχίσει και να εξελίξει το σπουδαίο αυτό έργο. Και το κάνει πολύ καλά. Φέτος, όμως, δείχνει να επιτυγχάνεται το… κάτι παραπάνω. Ενδεχομένως να είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά το αποτύπωμα των ενδείξεων αφήνει περιθώρια για κάτι το εξαιρετικό.

Σε αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ως εκ τούτου, η φετινή παρουσία του Ολυμπιακού δεν οφείλεται στη θεά Τύχη, ούτε στη συγκυρία. Ούτε καν στο… άστρο, όπως συνηθίζουν να λένε ορισμένα… μυρωδικά του αθλήματος. Ο Ολυμπιακός λειτουργεί βάσει πλάνου, αναζητεί συνεχώς τα κατάλληλα εξαρτήματα και, όπως αποδεικνύεται στο γήπεδο, τα έχει βρει. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στους παίκτες, αλλά κυρίως σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας και περιφερειακής στήριξης από τα στελέχη της διοίκησης. Τα «κλειδιά» για ό,τι παρουσιάζει στο γήπεδο ο Ολυμπιακός κρατούν από τη μία ο Κριστιάν Καρεμπέ και από την άλλη ο Μάρκο Σίλβα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας των «ερυθρόλευκων» είναι η πειθαρχία-προσήλωση στον στόχο, η αυτοπεποίθηση και η ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Μεταγραφές με κριτήριο το κίνητρο
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά, έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν σε μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο Κριστιάν Καρεμπέ, εντελώς αθόρυβα αλλά απολύτως επαγγελματικά, καθιέρωσε μια ιδιαίτερη φιλοσοφία στα κριτήρια επιλογής των μεταγραφών. Ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, με σταθερή παρουσία στο Champions League. Ωστόσο, βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες του «κακόφημου» ελληνικού πρωταθλήματος. Τουτέστιν, είναι αναγκασμένος να αναζητεί την ενίσχυσή του σε παίκτες που δεν έχουν και… πολλές επιλογές. Ο Καρεμπέ συναινεί σε περιπτώσεις τύπου Γκαμπιάσο, κυρίως όμως τον ενδιαφέρουν παίκτες τύπου Φινμπόγκασον και Ιντέγε. Γιατί; Διότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο κίνητρο να τα δώσουν όλα στο γήπεδο. Θέλουν να αποδείξουν ότι κακώς οι ομάδες τους στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν τους εμπιστεύθηκαν περισσότερο. Το προσωπικό κίνητρο, σύμφωνα με τον Καρεμπέ, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο επιλογής. Εκ του αποτελέσματος, ο Γάλλος δικαιώνεται, καθώς ο μεν Ισλανδός «καθάρισε» στο Emirates την Άρσεναλ, ο δε Νιγηριανός κάνει… παπάδες εντός και εκτός Ελλάδας, κερδίζοντας καθημερινά πόντους στην εκτίμηση των «ερυθρόλευκων», ενώ πέτυχε ένα εκπληκτικό τέρμα στο Ζάγκρεμπ, κόντρα στην Ντιναμό, προσφέροντας τη δεύτερη σερί εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στο Champions League και βέβαια τους τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς.

Χημεία προπονητή και παικτών
Ένα ακόμη μυστικό, το οποίο επίσης δεν είναι τυχαίο, είναι η χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Μάρκο Σίλβα και των παικτών. Ο Πορτογάλος φέρεται να εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος με τους «ερυθρόλευκους» παίκτες, γεγονός που αποτυπώνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα, στη συμπεριφορά τους απέναντί του και τούμπαλιν. Ο Σίλβα δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το δε σημαντικότερο είναι ότι οι παίκτες αφομοιώνουν αμέσως όσα ζητάει και δουλεύει στην προπόνηση. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο την ηρεμία στα αποδυτήρια και την έλλειψη αυτού του αρρωστημένου κλίματος της μουρμούρας μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Επίσης, η ομάδα διαθέτει αυτοπεποίθηση, η οποία έχει ενισχυθεί από τα θετικά αποτελέσματα. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του, δεν εμπλέκεται στα… χωράφια των άλλων και η μηχανή δουλεύει με όλα τα γρανάζια της σε φουλ και σταθερό ρυθμό, αποδίδοντας το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Ολυμπιακός κυρίαρχος στη μάχη για την πρόκριση

Με δύο εκτός έδρας νίκες και δύο παιχνίδια στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός όχι μόνο κρατάει τα κλειδιά της πρόκρισης στο Champions League στα χέρια του, αλλά μπορεί κάλλιστα να φτάσει τους δώδεκα βαθμούς συγκομιδή και να διεκδικήσει ακόμη και την πρώτη θέση.
Η σπουδαία νίκη των «ερυθρόλευκων» στο Ζάγκρεμπ απέφερε δύο πολύ μεγάλα κέρδη στην ομάδα του Πειραιά. Πρώτον, με την προϋπόθεση ότι θα νικήσει και στο «Καραϊσκάκη» τους Κροάτες, ο Ολυμπιακός έθεσε νοκ άουτ την Ντιναμό από τη διεκδίκηση έστω και της δεύτερης θέσης του ομίλου. Μόνο με «αυτοκτονία» στο Φάληρο θα καταφέρουν να απολέσουν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει οι Πειραιώτες.
Ο Ολυμπιακός αρκεί να πετύχει δύο νίκες, ή ακόμη και μία ισοπαλία και μία νίκη στα δύο εντός έδρας παιχνίδια τους με Ντιναμό και Άρσεναλ, προκειμένου να κατοχυρώσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού. Ήδη έχουν εξασφαλίσει σε ικανό ποσοστό τη συνέχιση της πορείας τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, καθώς έχουν νικήσει στις έδρες τους τόσο την Άρσεναλ, όσο και τους Κροάτες.
Οι «ερυθρόλευκοι», μάλιστα, μπορούν να φτάσουν τους δώδεκα βαθμούς συγκομιδή, διεκδικώντας ακόμη και την πρωτιά στον όμιλο, έναντι της Μπάγερν Μονάχου, η οποία απέδειξε στο Λονδίνο ότι δεν είναι… άτρωτη. Το επόμενο ματς του Ολυμπιακού στο Champions League είναι στο «Καραϊσκάκη» με αντίπαλο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Με νίκη, οι πρωταθλητές Ελλάδας μπορούν να αποσπαστούν έξι βαθμούς από τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ, οι οποίοι θα δοκιμαστούν στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου. Με άλλα λόγια, βάζουν θεμέλια πρόκρισης και τους αρκεί να μη χάσουν από τους Λονδρέζους στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα