Πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως εφετών, Γ. Τσατάνη, από την ίδια τη Βασιλική Θάνου

Συνεχίζεται η κόντρα της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με συγκεκριμένη ομάδα δικαστών. Λίγες μόνο ημέρες μετά από την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορούσε στην εκλογή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, και τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στρέφεται εκ νέου σε βάρος της κ. Τσατάνη με αφορμή αυτή τη φορά την υπόθεση Βγενόπουλου.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ασκώντας το δικαίωμα που της εκχωρήθηκε πρόσφατα με νόμο για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών και εισαγγελέων, διέταξε και θα διενεργήσει η ίδια, πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κ. Τσατάνη αναφορικά με τη διερεύνηση και τελικώς την αρχειοθέτηση της δικογραφίας Βγενόπουλου.

Η παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου έγινε ύστερα από σχετική αναφορά από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αντικείμενο του πειθαρχικού ελέγχου εστιάζεται στο γιατί χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση η κ. Τσατάνη, ενώ θα μπορούσαν να διενεργήσουν την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, οι εισαγγελείς Διαφθοράς η Οικονομικού Εγκλήματος.

Πάντως για τη νομιμότητα της επίμαχης έρευνας, πρόσφατα, ο αρμόδιος για την εποπτεία των οικονομικών εγκλημάτων (εισαγγελέων Διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, εγγράφως αποφάνθηκε ότι η υπόθεση Βγενόπουλου, σωστά ερευνήθηκε από τη συνάδελφό του Γεωργία Τσατάνη.

Μ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
«Νομικά παραδεκτή η πρωτοβουλία της κας Θάνου, αλλά με δύο σοβαρές ενστάσεις…»

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο δικηγόρος του Ανδρέας Βγενόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κα. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

»Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κας Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κας Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

»Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου:

α) Η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της.

β) Δεν έχει επαναληφθεί –νομολογιακά– στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα