Πειραιάς: Άνοιξε η αυλαία για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας»

Πρεμιέρα είχαμε την Δευτέρα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας στον Πειραιά, με την παρουσίαση των βιβλίων «Ταξίδια στο Αιγαίο με πλοηγό την ιστορία» και «Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την ιστορία» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθ. Ταξιάρχης Κόλιας.

Για τα βιβλία μίλησαν οι επιμελητές της έκδοσης, μέλη του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών κ.κ. Ευγενία Δρακοπούλου και Δημήτρης Δημητρόπουλος, η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθ. Ιστορίας του Παν. Θεσσαλίας και η Ερασμία Σταυροπούλου καθ. της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν Αθηνών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν από τις 28 έως τις 31 Μαΐου.

Tι δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης

««Είναι πολύ σημαντικές οι δύο εκδόσεις που παρουσιάζουμε σήμερα. Τα δύο μεγάλα γεγονότα που έχουμε μέσα στον Μάιο, θα φέρουν τον Πειραιά στο επίκεντρο της Ευρώπης σε σχέση φυσικά με τη θάλασσα. Από τη μία είναι ο εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», όπου δυστυχώς το συνέδριο αυτής της πρωτοβουλίας δεν θα μπορέσει να γίνει εντός των ορίων του Δήμου μας. Γιατί ο Πειραιάς δεν διαθέτει ένα συνεδριακό αξιόπιστο κέντρο που να φιλοξενεί τέτοιου είδους μεγάλα συνέδρια και θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι το διήμερο εκδηλώσεων που θα είναι για το κοινό, για τους δημότες, για τους πολίτες, για τους Αθηναίους, για τους τουρίστες, για όλους θα λάβει χώρα στον Πειραιά. Είναι ένα διήμερο με πάρα πολλές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν νομίζω ότι ξεπερνούν τις 70. Πρόκειται για ποικίλες εκδηλώσεις, θεματικές. Οφείλουμε να δείξουμε και εμείς ως Δήμος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και να φέρουμε σε πέρας τέτοια μεγάλα γεγονότα.

Η αλήθεια είναι ότι πριν καν αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, την 1-9-2014, ήδη με είχε καλέσει ο πρόεδρος του ΟΛΠ και είχαμε μιλήσει για δύο –τρία πολύ μεγάλα και σημαντικά θέματα που αφορούν τον Πειραιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ένα από αυτά ήταν η «Ευρωπαϊκή Ημέρας Θάλασσας», όπου θεωρώ πως όλοι μας είχαμε καθυστερήσει στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ξεκινήσαμε δυνατά από το καλοκαίρι άτυπα και από τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά. Επικεφαλής του όλου project είναι ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Νομίζω ότι το «τρέξαμε» αρκετά σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, ο οποίος το έχει «πάρει πάνω του» πριν καν αναλάβουμε εμείς ως νέα δημοτική αρχή.

Θα είναι τρεις – τέσσερις πολύ καλές ημέρες για τον Πειραιά.

Φυσικά είναι και η Γενική Συνέλευση της ESPO, του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης, όπου όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης θα έρθουν στον Πειραιά για να κάνουν την γενική τους συνέλευση, ένα γεγονός εξίσου σημαντικό. Μπορεί να μην έχει τα φώτα της δημοσιότητας που θα έχει το διήμερο με τις εκδηλώσεις, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης να έρθουν εδώ είναι εξίσου ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Είναι αυτό που ως δημοτική αρχή λέγαμε και εγώ προσωπικά, ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με την θάλασσα, τη σχέση του με το κεντρικό λιμάνι, τα άλλα μικρότερα λιμάνια που έχει, με το Πασαλιμάνι, τη Ζέα, το Μικρολίμανο. Να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του που δεν νοείτε ο Δήμος Πειραιά, αστικός ιστός, αναπτυξιακά να έχει μια διαφορετική πορεία από τη λειτουργία του λιμανιού.

Αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για τον Πειραιά. Θεωρώ και ελπίζω και πραγματικά το πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να φέρουμε τις εκδηλώσεις και την όλη διοργάνωση σε πέρας.

Πράγματι αυτή η έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, θα έλεγα ότι είναι η πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση, πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την «Ευρωπαϊκή Ημέρας Θάλασσας», με τη θάλασσα μας, με το λιμάνι μας, με τον Πειραιά. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία την παρουσίαση των δύο τόμων: Ταξίδια στο Αιγαίο και Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την Ιστορία, εδώ στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, του λιμανιού μας που το 2015 θα πρωταγωνιστήσει στα Διεθνή δρώμενα:

1. Με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 28-31 Μαΐου και των Ημερών Θάλασσας την διοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει ο Δήμος Πειραιά.

2. Mε τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Συνέδριου των Οργανισμών Λιμένων Ευρώπης (ESPO).

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα διατηρήσουν τον Πειραιά στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης.

Τα βιβλία που παρουσιάζουμε σήμερα στην πραγματικότητα παίζουν το ρόλο του πλοηγού στην ιστορία των ελληνικών λιμανιών.

Η Ιστορία άλλωστε, είναι η αφορμή για ένα υπέροχο ταξίδι. Ένα ταξίδι όπου ο μύθος μπλέκεται με τα γεγονότα του χρόνου και τις αναμνήσεις των ανθρώπων, τόσο των συγγραφέων, όσο και των αναγνωστών. Οι συγγραφείς ιστορικοί στην πλειοψηφία τους και αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα σημεία αυτών των εκδόσεων, μας παρασύρουν με τα μεστά κείμενα τους σε ένα σεργιάνι στο Αρχιπέλαγος αλλά και το Ιόνιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι, οι ειδικοί απευθύνονται με πρωτότυπο και εύληπτο τρόπο σε ένα ευρύτερο κοινό που με τη σειρά του θα γίνει κοινωνός προσεγγίσεων που μένουν με απόλυτη συνέπεια συνδεδεμένα με ιστορικά γεγονότα.

Ευχαριστούμε τους επιμελητές Ευγενία Δρακοπούλου και Δημήτρη Δημητρόπουλο, για αυτό το ταξίδι που μας χάρισαν σε σκάλες όπως τη Πάρο, τη Νάξο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον Πειραιά μας, που μας πέρασαν για κάποιους από εμάς στο τόσο μακρινό και τόσο κοντινό Ιόνιο, μέσα από τα λιμάνια της Πελοποννήσου και των Κυθήρων, αλλά και τις δυτικόφερτες Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, και Κέρκυρα κ.α.

Όσο για το στόχο του εγχειρήματος «να οσμιστεί ο αναγνώστης ζωντανές στιγμές του παρελθόντος και να πάρει κάτι από την αύρα της εποχής», επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ακόμα και με το γεγονός ότι επιδιώχθηκε να καλύπτει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας από τα αρχαία χρόνια έως και τις μέρες μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, επιμελητές, τους συγγραφείς, αλλά και στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας και ιδιαίτερα στο διευθυντή του κο Ταξιάρχη Κόλλια καθώς επίσης στον ΟΛΠ, αλλά και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του κο Ανωμερίτη για τη συναίνεση και συνεργασία για πρώτη φορά των δύο αυτών φορέων».
taxidia ionio

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα