Πενταετή κάθειρξη για τους ταμίες του Ραχόι η πρόταση εισαγγελέα

Πέντε χρόνια φυλακή για τους ταμίες του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι πρότεινε Εισαγγελέας της ιβηρικής χώρας, εάν κριθούν ένοχοι για τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα λεγόμενα μαύρα ταμεία του κόμματος.

Η υπόθεση σε βάρος των Λουίς Μπάρθενας και Άλβαρο ντε Λαπουέρτα, τους ταμίες του PP από το 1990 ως το 2009, προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Διαχειρίζονταν τα ταμεία και μετρητά που δίνονταν στο κόμμα από δωρητές από τους οποίους δεν έπρεπε να δέχονται κεφάλαια βάσει της ισχύουσας τότε νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων», τόνισε η εισαγγελία προτείνοντας την επιβολή πέντε ετών κάθειρξης και μιας σειράς προστίμων τόσο στον Μπάρθενας, όσο και στον Λαπουέρτα, εάν κριθούν ένοχοι στις κατηγορίες περί κατάχρησης, πλαστογραφίας και μια σειρά φορολογικών αδικημάτων που προκύπτουν.

Πάντως οι δύο πρώην ταμίες και άλλοι τέσσερις ύποπτοι για την υπόθεση αυτή δεν αναμένεται να δικαστούν εντός του 2015 —χρονιά βουλευτικών εκλογών.

Μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενέχονται στελέχη του PP έχει προκαλέσει οργή στους Ισπανούς ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι τόσο το PP, όσο και οι Σοσιαλιστές (PSOE), που επίσης επλήγησαν από σκάνδαλα, θα απολέσουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους δύναμης σε όφελος νέων πολιτικών σχηματισμών, όπως το αριστερό Podemos και το κοινωνικά συντηρητικό, φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις, Ciudadanos.

Τα δύο αυτά κόμματα έχουν τοποθετήσει το ζήτημα της “κάθαρσης” στην πολιτική στο επίκεντρο των εκστρατειών τους ενόψει των τοπικών εκλογών τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο και των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν περί τα τέλη του έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα