«Περίεργες» ΜΚΟ και αλληλέγγυους ψάχνει η Αστυνομία

 

 

 

Σε ΜΚΟ που αρνούνται να καταγραφούν από το κράτος, ομάδες αλλοδαπών αυτόνομων «πολιτικών ακτιβιστών» και Έλληνες «αλληλέγγυους», στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστούν οι υποκινητές της μαζικής «εξόδου» των περίπου 1.200 – 1.500 προσφύγων προς την ΠΓΔΜ, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στις έρευνες, μάλιστα, συμμετέχει και κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς όπως τονίστηκε και από κυβερνητικά χείλη η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί προβοκάτσιας εις βάρος της Ελλάδας και προκάλεσε ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο» στις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τουλάχιστον 30 άτομα (όχι μόνο Έλληνες αλλά και αλλοδαποί από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης), ενώ εικάζεται πως το φυλλάδιο που διακινήθηκε στον καταυλισμό τυπώθηκε είτε στο Κιλκίς είτε το Πολύκαστρο. Να σημειώσουμε, πως στο φυλλάδιο που ήταν γραμμένο στα αραβικά δινόταν ραντεβού για το δρομολόγιο στις 14:00 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, ενώ γινόταν η επισήμανση ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι στο τέλος του φράχτη υπάρχει άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Γερμανία «που δέχεται κανονικά πρόσφυγες». Επίσης, ζητούνταν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην το δείξουν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», πριν από περίπου ενάμιση μήνα αχαρτογράφητη ομάδα «αλληλέγγυων» από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είχε κάνει μία πρώτη χαρτογράφηση της διαδρομής μέσω του χωριού Χαμηλό και του χειμάρρου Μάλα Ρέκα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως λίγα 24ωρα πριν την επιχείρηση παραβίασης των συνόρων της ΠΓΔΜ, μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είχε κάνει μία δοκιμαστική διέλευση στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο και είχε σηματοδοτήσει τη διαδρομή ώστε να διευκολύνουν την κίνηση προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, προκειμένου να αντέξουν τις κακουχίες φρόντισαν να τους μοιράσουν ξηρά τροφή και νερό. Δυστυχώς, τρεις από αυτούς τους απελπισμένους και ξεριζωμένους ανθρώπους δεν τα κατάφεραν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην κύτη του χειμάρρου, ενώ όσοι κατάφεραν τελικά να πατήσουν το έδαφος της γειτονικής χώρα, συνελήφθησαν μετά από λίγα λεπτά και μετά από ταλαιπωρία και ξυλοδαρμό επέστρεψαν με… κλωτσιές με βρισιές στην Ελλάδα.

 

Η γερμανική άποψη

Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε ότι η μαζική μετακίνηση αλλοδαπών οργανώθηκε από Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες μέσω μιας κλειστής ομάδας που είχαν δημιουργήσει στο Facebook. H ομάδα έχει τίτλο «Arab team to rescue refugees» και στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχει ανάρτηση με τίτλο «Συναγερμός, 14 Μαρτίου πορεία στην Ειδομένη προγραμματισμένη!!!». Πάντως, κάτω από τη συγκεκριμένη δημοσίευση υπάρχει δημοσιευμένο το εξής σχόλιο: «Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια πληροφορίες που διακινούνται από ορισμένους για άνοιγμα συνόρων, οπότε αδέλφια που βρίσκεστε εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παραμείνετε υπομονετικοί και μη συμμετάσχετε σε απερίσκεπτες ενέργειες αύριο». Το Der Spiegel εξηγεί ότι… εμπνευστής αυτής της ομάδας και της απόπειρας είναι ένας Σύρος, ο οποίος είχε καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία, περνώντας παράνομα τα σύνορα από το συγκεκριμένο σημείο.

Την Παρασκευή, πάντως, η Αστυνομία μοίρασε στους πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης ένα ακόμη φυλλάδιο (γραμμένο σε ελληνικά και αραβικά) με το οποίο ενημερώνει ότι τα σύνορα είναι κλειστά, καλώντας τους να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. «Το πρόβλημα», μας εξηγεί ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τους δουλεμπόρους και τις ΜΚΟ, απ’ ότι το επίσημο κράτος».

 

 

Φόβοι ότι θα χυθεί αίμα σε Ειδομένη και Πειραιά

 

Μπαρουταποθήκη μπορούν να χαρακτηριστούν οι καταυλισμοί στον Πειραιά αλλά και στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν συγκεντρωμένοι στις δύο περιοχές για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται καθημερινά επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αυτό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Πειραιά στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ Ε1, με αποτέλεσμα τρεις πρόσφυγες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ελαφρά από μαχαίρι. Σύμφωνα με το λιμενικό που παρενέβη, η αρχική αιτία για τη σύρραξη μεταξύ Αφγανών και Σύρων ήταν χωρίς σημασία, όπως η προτεραιότητα για τη φόρτιση του κινητού. Χθες το απόγευμα, σημειώθηκαν επίσης κάποιες αψιμαχίες μικρότερης έντασης με αφορμή το συσσίτιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλώσεις από διαφορετικές εθνότητες με κοινό αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

Άγριο ξύλο έπεσε και στην Ειδομένη, καθώς πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό πήραν το νόμο στα χέρια τους όταν θεώρησαν πως μετανάστης βίασε 7χρονο κορίτσι. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, μια ομάδα προσφύγων παρέδωσε τον κατηγορούμενο στην Αστυνομία, αφού όμως προηγουμένως τον χτύπησαν ανηλεώς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα