Περιμένει Θεοδωράκη, δεν θέλει Ανδρουλάκη

Ανάβουν τα αίματα στο δρόμο προς τις κάλπες του νέου πολιτικού φορέα. Λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη τηλεμαχία υπό την επίβλεψη της επιτροπής Αλιβιζάτου και λίγο-πολύ οι υποψήφιοι έχουν διαμορφώσει την στρατηγική τους.  Μία στρατηγική που δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι διεξάγεται μία μάχη δύο κόσμων. Κι αυτό διότι μπορεί όλοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι προέχει η ενότητα της επόμενη ημέρας, όμως οι διαφορές τους άνετα μπορούν να θεωρηθούν ως κολοσσιαίες.

Ειδικά όταν μιλάμε για τους δύο βασικούς υποψήφιους, την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι είναι και οι αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που μετέχουν ενεργά στο εγχείρημα. Οι δύο αρχηγοί αντιμετωπίζουν το νέο φορέα από διαφορετική οπτική γωνία. Η κ. Γεννηματά, όπως παραδέχονται και οι συνεργάτες της βλέπουν το νέο κόμμα ως την μετεξέλιξη του επιτυχημένου (έτσι το κρίνουν) εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια παραδέχονται τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρούν ότι έχουν τη γνώση να μην τα επαναλάβουν.

Από την άλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει έναν εντελώς νέο φορέα στον χώρο του Κέντρου, το στίγμα του οποίου θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, ο νικητής της κάλπης. Τα πάντα από την αρχή. Εξάλλου στην ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μέσω του “Κύκλου Ιδεών” είχε τονίσει πως “το προοδευτικό κέντρο ξεπερνάει τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας“.

Στην Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να στοχοποιήσουν ευθέως τον επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά ένιωσαν ικανοποίηση για την επίθεση του Γιώργου Καμίνη για τον κ. Θεοδωράκη. Μάλιστα θεωρούν ότι τελικά στις 19 Νοεμβρίου θα αναμετρηθεί η κ. Γεννηματά με τον ιδρυτή του Ποταμιού και γι’ αυτό το λόγο γίνεται ήδη προσπάθεια να τον εμφανίσουν ως απειλή για το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μέλη του Κινήματος, η πλειοψηφία των οποίων θα πάει ναι μεν να ψηφίσει, αλλά προς το παρών παρακολουθεί. Αναμφίβολα οι επιδιώξεις της Χαριλάου Τρικούπη έχουν υποστεί ρηγμάτωση από το ότι από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται και άλλοι υποψήφιοι. Και φυσικά κάθε ψήφος προς άλλους ΠΑΣΟΚγενείς υποψηφίους είναι και μία ψήφος διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βέβαιη την δημόσια στήριξη στον δεύτερο γύρο προς το πρόσωπο της κ. Γεννηματά εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και το καλύτερο δυνατό. Παράλληλα θεωρούν πως κανένας άλλος από τους εμπλεκόμενους δεν θα στηρίξει επισήμως τον κ. Θεοδωράκη στον δεύτερο γύρο. Βέβαια όλο το μυστικό είναι το πόσοι τελικά ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου. Εάν οι ψηφοφόροι ξεπεράσουν τις 200.000, τότε μιλάμε για άλλη κατάσταση. Και όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ψηφοφόρων, τόσο θα μειώνεται ο φόβος των παλιών μελών του ΠΑΣΟΚ, για άλωση του κόμματος τους από άλλον υποψήφιο. Επίσης ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά ότι και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσουν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Θέλει μεγάλη συμμετοχή

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, χωρίς να παραβλέπει την αξία των συμμαχιών, εκτιμά ότι το κλειδί για την αρχηγία του νέου φορέα θα το πάρει από τους πολίτες. «Για να είναι ο Σταύρος στον δεύτερο γύρο προϋπόθεση είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει τις 150.000» λένε από την Σεβαστουπόλεως.  «Το εγχείρημα αλλά και η υποψηφιότητά του θα έχουν αποκτήσει δυναμική, μη ελέγξιμη από τους κομματικούς μηχανισμούς».

Μία άλλη παράμετρος στην εκλογική μάχη είναι το γεγονός ότι τόσο η κ. Γεννηματά, όσο και ο κ. Καμίνης είναι αήττητοι σε εκλογικές διαδικασίες. Βέβαια αυτές οι νίκες έγιναν υπό διαφορετικές συνθήκες.  Η Φώφη Γεννηματά κέρδισε δύο φορές την Υπερνομαρχία Αττικής (δεκαετία 2000), ενώ στο επιτελείο της θεωρούν ως νίκη την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συγκρότηση της ΔΗΣΥ.

Ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι δύο φορές κέρδισε τον δήμο της Αθήνας, ενώνοντας όλες τα κόμματα και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς. Όμως την πρώτη φορά είχε ένα ΠΑΣΟΚ του 43% να τον στηρίζει και την δεύτερη φορά υπήρχε διάσπαση στη Ν.Δ. με τις υποψηφιότητες Άρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη (αντάρτης).  Ήδη έχει κάνει μία στροφή αναδεικνύοντας τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή ελπίζοντας σε παπανδρεϊκούς ψήφους.

Σε επίπεδο συμμαχιών η πλευρά Γεννηματά θεωρεί σίγουρη τη δημόσια στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά δεν μπορεί να ελπίζει στις άλλες συνιστώσες της ΔΗΣΥ. Ήδη η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία έχουν αφήσει ελεύθερα τα μέλη τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Όλα, λοιπόν, θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, όπου ανάλογα πως θα κινηθούν οι χαμένοι της 12ης Νοεμβρίου θα φανεί εάν ο πρώτος παραμείνει πρώτος.

Ήδη στο στρατόπεδο της κ. Γεννηματά λένε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν τελικά καταφέρει και εισέλθει στην δυάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κι αυτό διότι θεωρούν βέβαιο, ότι όλοι οι υπόλοιποι θα κατευθυνθούν προς τον ευρωβουλευτή του κόμματος. Κι όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη “είναι άγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δυναμική μιας υποψηφιότητας όταν θα έχει καταφέρει να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου έναν αρχηγό κόμματος και τον δύο φορές εκλεγμένο δήμαρχο της Αθήνας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα