Περιοριστικοί όροι (υπό συζήτηση…)

Σημαντικά ερωτηματικά προκάλεσαν οι περιοριστικοί όροι που επέβαλαν από κοινού ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την απολογία του για την υπόθεση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν μακράν η πιο πολύωρη απολογία από τους εμπλεκόμενους στην φερόμενη «εγκληματική οργάνωση» του ποδοσφαίρου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη στις 07:25 το πρωί της Πέμπτης 18/7 και βγήκε στις 14:40! Στη συνέχεια μετέβη στον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων που σε συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρεάδη έλαβαν τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Η απόφαση ήταν: 1)Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, 2)επίσκεψη στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές το μήνα, και 3)εγγύηση 200.000 ευρώ!

Κάποιοι από αυτούς τους περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με τη γνωμάτευση έγκυρων νομικών, προσκρούουν σε αντίθετες διατάξεις νόμου, και κάποιοι άλλοι προσκρούουν στη… λογική. Η «Άποψη» αναλύει κάθε έναν από αυτούς:

Α)Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ. Πρόκειται για δικονομική διάταξη που ανήκει στην αρμοδιότητα ανακριτή και εισαγγελέα, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του κ. Μαρινάκη αν και όταν η όλη διαδικασία παραπεμφθεί σε δίκη, με βάση το κατηγορητήριο. Ο ένας, λοιπόν, όρος είναι δικονομικά ορθός.

Β)Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΘΕ 1Η ΚΑΙ 16Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ! Ο όρος αυτός επιβλήθηκε για να είναι σίγουροι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας ότι ο κ. Μαρινάκης θα βρίσκεται στην Ελλάδα, μέχρι την ημέρα της δίκης, αν βεβαίως καταλήξει σε παραπομπή η υπόθεση αυτή. Συνήθως, ο συγκεκριμένος όρος συνοδεύεται και από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Τέτοιος όρος δεν επιβλήθηκε. Τι νόημα έχει ο συγκεκριμένος όρος, εκτός από κάποιο επικοινωνιακό αντίκτυπο, για να υπάρχουν οι φωτογράφοι στο αστυνομικό τμήμα όποτε εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού; Ο συγκεκριμένος περιορισμός είναι ανεξήγητος, αφού δεν διασφαλίζει σε κανένα σημείο τη συνέχεια της διαδικασίας. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, αν –υποθετικά πάντα– ο Β. Μαρινάκης με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών οδηγείτο σε δίκη, και αν –πάλι αν– η απόφαση ήταν καταδικαστική, χωρίς δικαίωμα αναστολής, τότε τι θα εμπόδιζε τον κ. Μαρινάκη να βρίσκεται εκτός Ελλάδος, σε χώρα που δεν υπάρχει συμφωνία για έκδοση, μέχρι το τέλος της ποινικής διαδικασίας (5μελές Εφετείο, Άρειος Πάγος κ.λπ.).
Κατά συνέπεια, ο όρος μπορεί να χαρακτηρισθεί κάλλιστα ως επικοινωνιακού χαρακτήρα όρος και όχι ως ουσιαστικού.

Γ)ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Ως γνωστόν, ο κ. Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και μέλος του Δ.Σ. Τι σημαίνει ο όρος απαγόρευση ενασχόλησης; Προφανώς να μην είναι μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού και να μην ασχολείται με την ομάδα του και τα ποδοσφαιρικά δρώμενα σε Super League και ΕΠΟ.

Το πρώτο από αυτά προσκρούει στον Νόμο 2725/99 άρθρο 3 «περί κολλήματος παραγόντων». Επί λέξει, το άρθρο αναφέρει τα εξής:

«Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:
β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων. Εάν με τη καταδικαστική απόφαση διατάχθηκε η αναστολή εκτελέσεως της ποινής (άρθρα 99, 100 και 100Α του Ποινικού Κώδικα) το κώλυμα παύει να ισχύει μετά την πάροδο του χρόνου της αναστολής, εκτός εάν αυτή άρθηκε ή ανακλήθηκε κατά τις διατάξεις των άρθρων 101 και 102 του Ποινικού Κώδικα), στον οποίο αναφέρεται ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος μέλος του Δ.Σ., αν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα».

Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και χρειάζεται τουλάχιστον μία διετία προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα παραπεμφθεί σε δίκη. Το ερώτημα που εκφράζουν νομικοί κύκλοι, με τους οποίους συνομίλησε ο «Άποψη», είναι αν ο ανακριτής μπορεί να επιβάλει περιοριστικούς όρους, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε σύγκρουση με τον Νόμο; Επίσης, ένας ανακριτής μπορεί να επιβάλει σε κάποιον να μην ασχολείται με την περιουσία του; Τι λέει το Σύνταγμα γι’ αυτό; Δεν υπάρχει διάταξη που να προστατεύει την περιουσία του Έλληνα πολίτη;

Εν κατακλείδι, οι δύο αυτοί περιοριστικοί όροι, δηλαδή η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, θα προκαλέσουν πολλή συζήτηση, καθώς έγκυροι νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός νομικής νομοθεσίας και ότι σίγουρα θα απασχολήσουν το αρμόδιο συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου αναμένεται να προσφύγει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Διευκρινίζουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι ο ανακριτής είχε το δικαίωμα να προτείνει ακόμη και την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, με τη σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα. Πλην όμως, ο επαχθής όρος της προφυλάκισης, μετά τους όρους που επιβλήθηκαν στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, ήταν αδύνατο να ισχύσει για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Γιατί θα ήταν οξύμωρο να μην προφυλακιστεί ο –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– φυσικός αυτουργός και να προφυλακιστεί ο ηθικός. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολλά δημοσιεύματα για τη μορφή του συγκεκριμένου όρου. Οι αντίπαλοι του Βαγγέλη Μαρινάκη θα λένε ότι έφυγε επιτέλους από το ποδόσφαιρο και οι φίλα προσκείμενοι στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα εκτοξεύουν βολές εναντίον αυτών που επιδιώκουν την απομάκρυνσή του. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε…

«Η ΑΠΟΨΗ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα