Περιπέτεια ή σταθερότητα

Το πρωτογενές πλεόνασμα πιστοποιήθηκε, η πορεία της οικονομίας σύμφωνα και με τους δανειστές βρίσκεται στη σωστή ρότα, οπότε αυτό που μένει είναι να το δουν στην καθημερινότητα τους και οι πολίτες. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει διαρκής αύξηση της ανάπτυξης. Ποιο πρότυπο θα ακολουθήσει η χώρα; Σε αυτό το ερώτημα οι πολιτικές δυνάμεις επί δεκαετίες δεν έχουν καταφέρει να συναινέσουν.

Όμως όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, αυτό θα αποτελέσει το βασικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο για να κερδίσει η ΝΔ τις ευρωεκλογές, αλλά το σημαντικότερο να της δώσει άλλον αέρα στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες, οι οποίες μάλλον δεν θα αποφευχθούν το 2015, χρονιά, που είναι προγραμματισμένη και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας τοποθετείται στα τέλη Απριλίου και θα έχει ως στόχο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημιουργία ενός πλάνου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αύξηση του εγχώριου προϊόντος και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση, εμπόριο αλλά και η παραγωγή φαρμάκων περιλαμβάνονται μεταξύ των αξόνων που προτείνεται να αποτελέσουν τη βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και από τους οποίος εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί σχεδόν το 50% των σημερινών ανέργων.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, πέραν της πρακτικής σημασίας του, θεωρείται ένα από τα ισχυρά χαρτιά του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη για τις εκλογές καθώς θα εκπέμψει εικόνα στιβαρής διακυβέρνησης με σχέδιο για την επόμενη ημέρα και θα αναδείξει, λένε, για άλλη μία φορά την προχειρότητα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διλλήματα

Κεντρικά διακυβεύματα για το μέλλον της χώρας με στόχο να υπερβεί τις εσωτερικές τριβές που καταγράφονται σε περιφέρειες και δήμους, αναμένεται να προτάξει ο Αντώνης Σαμαράς τις επόμενες ημέρες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για την Ευρωβουλή. Ο πρωθυπουργός θα θέσει μια σειρά από διλήμματα, για να περιορίσει ενδεχόμενες απώλειες της ΝΔ, καθώς ήττα άνω των πέντε μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε η πρώτη μεταπασχαλινή σύσκεψη το πρωί της Τρίτης του Πάσχα και ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες, Δημήτρη Σταμάτη, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Κώστα Μπούρα και Σταύρο Παπασταύρου, τις επόμενες κινήσεις του στο δρόμο για τις εκλογές. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ο πρωθυπουργός να θέσει μια σειρά από διλήμματα, στην προσπάθειά του να περιορίσει ενδεχόμενες απώλειες της ΝΔ, καθώς μια ήττα άνω των πέντε μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Οι τόνοι της πολιτικής σύγκρουσης θα ανέβουν το επόμενο διάστημα, διότι όπως λένε στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά και για το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, εξυπηρετεί τη στρατηγική της ΝΔ που μόνο να κερδίσει έχει, όπως λένε χαρακτηριστικά. Το βασικό δίλημμα του πρωθυπουργού θα είναι «περιπέτεια ή σταθερότητα» και θα προτάξει την ελπίδα αντί τον φόβο, όπως τονίζει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στις ιδιωτικές του συζητήσεις.

Η κεντρική γραμμή μέχρι τις εκλογές θα είναι πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ και η επικείμενη αναμέτρηση θα έχει και το στοιχείο της προσωπικής αναμέτρησης μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα