Περισσότερη Ευρώπη θέλει ο Αβραμόπουλος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Για δεύτερο 24ωρο βρίσκεται στη Ρώμη ο επίτροπος Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με κεντρικό θέμα της ατζέντας του την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε ενώπιον των μελών των επιτροπών εξωτερικών, συνταγματικών υποθέσεων και ευρωπαϊκής πολιτικής της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας αναφερόμενος αναλυτικά στις έως τώρα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αλλά και στον συνολικό μελλοντικό σχεδιασμό της Κομισιόν.

Σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε με το μεταναστευτικό, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι τη χρονιά που πέρασε περισσότεροι από 1.200.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο από τις χώρες της Ε.Ε. και τόνισε:

«Μέσα στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν στην πρώτη γραμμή. Το 2016, 181.436 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της διαπλέοντας την Μεσόγειο. Παρά αυτούς τους χωρίς προηγούμενο αριθμούς, οι Ιταλοί στάθηκαν στο ύψος της πρόκλησης της κρίσης, και διαχειρίστηκαν την κατάσταση με συμπόνια προς όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγαλύτερης ανάγκης».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια άποψή του ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην διαχείριση της κρίσης αυτής», αφού «πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».

«Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εργασθούν μαζί, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και με κοινή ευθύνη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος προσέθεσε ότι «είναι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη», με στόχο να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, για να επιτραπεί στο σύστημα ασύλου να είναι αποτελεσματικό για όποιον το χρειάζεται, να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και να μπορέσουν να αυξηθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα