Περπατώ εις το δάσος κι ο (μοναχικός) λύκος είναι παντού…

Επιθέσεις αυτοκτονίας από εξτρεμιστές, αιματοβαμμένοι δρόμοι από υποστηρικτές του ISIS με όχι τόσο έγκριτο βίο, αστυνομικοί με αυτόματα όπλα και μαγιό να περιπολούν στις παραλίες.

Εικόνες που μέχρι πριν από λίγα, πολύ λίγα χρόνια, έφταναν στον δυτικό κόσμο μόνο μέσω της τηλεόρασης. Εικόνες που πλέον τείνουν να γίνουν «κανονικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, με το φάντασμα της τρομοκρατίας όμως να πλανάται πάνω απ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Οι επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» και άριστα οργανωμένες ομάδες με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, είναι κάτι που πλέον συμβαίνει στη γειτονιά μας και δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Μετά από κάθε επίθεση η ζωή επιστρέφει σιγά-σιγά στους γνώριμους ρυθμούς μιας καθημερινότητας που πλέον είναι αστυνομοκρατούμενη –ενίοτε και στρατοκρατούμενη–, με κόκκινους συναγερμούς, εκκενώσεις δημοσίων χώρων κ.ά.

Την ίδια ώρα, με έκθεση 55 σελίδων, η Europol κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα χτυπήματα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, καθώς από έρευνες προκύπτει ότι υπάρχουν διασκορπισμένοι στην ήπειρό μας περισσότεροι από 1.800 «μοναχικοί λύκοι» με εμπειρία σε πολεμικές συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία. Σε αυτούς, μάλιστα, δεν υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν ασπαστεί τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό αλλά παραμένουν άγνωστοι στις Αρχές, ενώ μπορούν να ταξιδεύουν –λόγω κοινοτικού διαβατηρίου– σε όποια χώρα επιθυμούν. Η Europol αναφέρει επίσης ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, παρ’ ότι ανέλαβε την ευθύνη τους. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στους κόλπους των υποψηφίων τρομοκρατών συγκαταλέγονται πολλές γυναίκες, η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά πετυχημένη».

Η 55 σελίδων έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων ή ξένοι μαχητές με διαβατήρια της Ε.Ε. που επιστρέφουν, ταξιδεύουν κατά κανόνα στην Ε.Ε. με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις». Ωστόσο, σημειώνεται ότι «εκατοντάδες παραμένουν παρ’ όλα αυτά δυνάμει τρομοκράτες, που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, τονίζει πολύ εύστοχα για το θέμα: «Η τρομοκρατία εγείρει φόβους ξεσπάσματος ενός υβριδικού πολέμου. Οι αντίπαλοί μας δεν εισέρχονται πια στα εδάφη μας με τανκς και όπλα. Είναι ήδη εδώ, μέσα στις χώρες μας, και με στόχο να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο».

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος του δυτικού κόσμου με το ISIS δεν είναι επιτυχημένος, αντιθέτως οι φονταμενταλιστές ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν –και εμφανίζονται επικοινωνιακά κερδισμένοι– σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά της Ευρώπης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα