Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ, πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις, μπορεί να εμφανίσει ο προϋπολογισμός του 2013, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο προϋπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ.

«Μπορεί να είναι πάνω από 1 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους. «Είναι καλά τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία» πρόσθεσε.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, αναμένεται να επικυρώσει τον Απρίλιο αν η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Αν τελικά αυτό επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα θα έχει πιάσει τον στόχο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το μνημόνιο που χρηματοδοτεί τη χώρα με 240 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι συζητήσεις για την μείωση του χρέους -μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων διάσωσης- θα ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο.

Πάντως, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι η Αθήνα θα καταφέρει να διευρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,5% του ΑΕΠ το 2014 στο 4,5% το 2016.

Νέα ανησυχία στους δανειστές προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή μισθών στους ενστόλους από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα.

Η αποκατάσταση των αποδοχών τους θα μπορούσε να δημιουργήσει τρύπα 500 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.

Για τον υπολογισμό του πλεονάσματος λαμβάνονται επίσης υπόψη φόροι, έσοδα και μερίσματα 1 δισ. ευρώ περίπου, που αναμένεται να εκταμιευθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά θα συμπεριληφθούν στα στοιχεία του 2013.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα