Πινγκ πονγκ ευθυνών για το «χημικό» έγκλημα στη Συρία  

Τις φρικιαστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και αποτύπωσαν τους δεκάδες άμαχους νεκρούς –μεταξύ τους και παιδιά– που άφησε πίσω της η επιδρομή με χημικά στο Ιντλίμπ της Συρίας, ακολούθησε ένας άλλος χαρτοπόλεμος: αυτός των ευθυνών για το ποιος είναι πραγματικά ο υπαίτιος του πολεμικού εγκλήματος που έλαβε χώρα στην ταραγμένη περιοχή.

Από την πλευρά της η Δύση «δείχνει» ευθέως ως δράστες τις δυνάμεις του Ασαντ, σε αντίθεση με τη Μόσχα η οποία συντάσσεται με το αφήγημα του Σύρου προέδρου ότι για το μακελειό ευθύνονται οι αντάρτες.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία υποστηρίζει ότι στόχος της επιδρομής ήταν μία αποθήκη που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες ως «εργαστήριο» παραγωγής χημικών όπλων, την ίδια ώρα που η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο τραγικό συμβάν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την επιδρομή 72 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά άφησαν την τελευταία πνοή τους βγάζοντας αφρούς από το στόμα!

Αναφερόμενος στην επίθεση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν Ντε Μιστούρα, σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Επίσης, επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Τέλος, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επίθεση και καταδίκασε κατηγορηματικά τη «χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013.

Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά 8 επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του 2017. Εξετάζει επίσης περισσότερες από 20 καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα