Πιο αισιόδοξοι οι διεθνείς επενδυτές την οικονομία

Περισσότερο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία, απ’ ό,τι ήταν την τελευταία πενταετία, εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg, εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 59% των συνδρομητών του πρακτορείου – επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές – δήλωσαν ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, έναντι ποσοστού 33% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πλέον αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε αυτή η έρευνα.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, η έρευνα υπογραμμίζει τη μετατόπιση των επενδυτών και πάλι προς τις αναπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την αναστάτωσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση. Τώρα, είναι οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες στήριξαν την παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ύφεσης, που προκαλούν ανησυχία.

Ειδικότερα, το 72% των συνδρομητών δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, έναντι 53% πριν από ένα χρόνο, ενώ το 49% δήλωσε το ίδιο για την Ευρωζώνη – ποσοστό τριπλάσιο από τον Ιανουάριο του 2013 και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα. Επίσης, το 48% δήλωσαν ότι ενισχύεται η Ιαπωνία.

Αντίθετα, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βελτιώνεται η κινεζική οικονομία, ενώ το 36% δήλωσαν ότι επιδεινώνεται και σχεδόν οι μισοί ότι είναι σταθερή. Το 44% εκτιμά ότι η βραζιλιάνικη οικονομία εξασθενεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα