Πιο ποιοτικός από ποτέ ο νέος Παναθηναϊκός!

Το λένε οι ίδιοι οι Παναθηναϊκοί, το παραδέχονται και οι αντίπαλοι. Τόση ποιότητα μαζεμένη στο ρόστερ έχει χρόνια να επιδείξει η «πράσινη» ομάδα. Ο ΠΑΟ, φέτος, απαγορεύεται εκ των πραγμάτων να τερματίσει 30 βαθμούς πίσω από την κορυφή! Μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών, κατέληξε να έχει τη λιγότερο ελληνική ομάδα, αλλά εκείνη με τους περισσότερους ξένους παικταράδες.

Ζητούμενο ένας καλός… Στραματσιόνι

«Και τι κάνουμε τώρα;», αναρωτιούνται πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού; Ο ΠΑΟ γέμισε με παίκτες ποιότητας και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η ιδανική ενδεκάδα και ποιο το κατάλληλο σχήμα. Και επειδή πέρσι ο Αντρέα Στραματσιόνι έκανε πειραματισμούς που δεν οδήγησαν πουθενά και άφησαν τον ΠΑΟ εκτός Κυπέλλου με μία τραγική εμφάνιση στο Περιστέρι, υπάρχει μία ανησυχία για το πώς θα καταφέρει ο Ιταλός προπονητής να οδηγήσει αυτό το ρόστερ στις επιτυχίες. Ένα ρόστερ κατά γενική ομολογία δικό του, αφού οι περισσότεροι παίκτες αποτελούν προσωπική του επιλογή.

Ο Ιταλός κόουτς έχει ένα μεγάλο σύμμαχο, τον Γιάννη Αλαφούζο, κατ’ εξοχήν ιδιοκτήτη που σέβεται και εμπιστεύεται τους προπονητές που φέρνει. Το είδαμε με τον Αναστασίου και το βλέπουμε και τώρα με τον Στραματσιόνι. Δεν ήταν λίγες οι φωνές το καλοκαίρι που έλεγαν πως ο Ιταλός τα έκανε σαλάτα και πως ο ΠΑΟ πρέπει να πορευτεί με κάποιον άλλο. Ο Αλαφούζος ούτε καν διανοήθηκε να τον αντικαταστήσει. Αντ’ αυτού του έφερε τους παικταράδες που του ζήτησε.

Πρέπει να παραδεχθούμε πως ο Ιταλός προπονητής αποδείχθηκε «γάτα» στο παζάρι. Γνωρίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες του προέδρου του, πρότεινε συγκεκριμένους παίκτες και σχεδόν όλοι δέχθηκαν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να ζητήσουν τον «ουρανό με τα άστρα».  Μέχρι και η ρήτρα που μπήκε για έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Εμποκού (5.000.000 ευρώ) είναι εξαιρετική και μάλλον απρόσμενη.

Σε αυτό τον τομέα, ο Στραματσιόνι τα πήγε υπέροχα. Στον καθαρά προπονητικό τομέα πρέπει να περιμένουμε. Πάντως, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικότατα. Η ομάδα με την ΑΪΚ και την Μπρόντμπι έδειξε στοιχεία που πέρσι έλειπαν. Καλή διαχείριση αποτελεσμάτων.  Ωραίο κοουτσάρισμα (οι δύο αλλαγές στο β’ ημίχρονο της ρεβάνς με την Μπρόντμπι άλλαξαν όλη την εικόνα). Σωστή νοοτροπία μέχρι το 90’. Και φυσικά παρουσία τριών καλοδουλεμένων διαφορετικών συστημάτων σε τέσσερα ματς!

Ο Ευρωπαίος και ο ελληνικός…

Ο Στραματσιόνι μας… προειδοποίησε ότι ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης θα είναι διαφορετικός από τον Παναθηναϊκό της Ελλάδας. Μαγκιά του αν καταφέρει να δημιουργήσει δύο διαφορετικούς σχηματισμούς και να πετύχει και με τους δύο. Πάντως, το ότι αρέσκεται στις μεταβολές σχήματος, σε μία ομάδα «χαμαιλέοντας», που θα προσαρμόζεται στον εκάστοτε αντίπαλο, είναι κάτι γνωστό.

Στην Ευρώπη (με την ΑΪΚ στη Λεωφόρο), είδαμε τον ΠΑΟ με 3-4-3 με Μολέδο, Ιβανόφ και Κουτρουμπή ως στόπερ, Μέστο και Χουλτ ως ακραία μπακ-χαφ, Ζέκα και Λεντέσμα στον άξονα, Ουκάσα και Ιμπάρμπο εξτρέμ και τον Μπεργκ στην κορυφή. Τον είδαμε επίσης με 4-2-3-1 και τον Βιγιαφάνιες στα χαφ (με τον Κουτρουμπή να περνά εκτός αγώνα).

Στη ρεβάνς ο κόσμος αιφνιδιάστηκε βλέποντας το 5-3-2 με Μέστο και Ουακάσο ως μπακ-χαφ, Λεντέσμα, Ζέκα και Λουντ στον άξονα και τον Ιμπάρμπο δίπλα στο Μπεργκ. Αυτό το σύστημα το παρέταξε ο Στραματσιόνι ξεκάθαρα για να διαχειριστεί με αμυντικό προσανατολισμό το 1-0 του πρώτου αγώνα.

Με την Μπρόντμπι (στο εντός έδρας 3-0) παρουσίασε ένα πιο επιθετικό 5-3-2, στην ουσία 3-5-2 με τα πλάγια μπακ να παίζουν πιο μπροστά, ενώ στη ρεβάνς ξεκίνησε με 3-6-1 (στην ουσία το μόνο σύστημα που δεν λειτούργησε), το οποίο σταδιακά έγινε 3-5-2 και μετά 3-4-3.

Με εξαίρεση, λοιπόν, ένα ημίχρονο με την ΑΪΚ όπου ο ΠΑΟ έπρεπε να ψάξει το εντός έδρας γκολ, ο Ιταλός έδειξε να προτιμά άμυνα τριών κι όλα δείχνουν ότι στην Ελλάδα θα παίζει με άμυνα τεσσάρων, αφού ο ίδιος είπε ότι θα παρατάσσεται διαφορετικά. Για κάποιον ουδέτερο φίλαθλο έχει μεγάλο ενδιαφέρον  να δει τις αλχημείες που θα δοκιμάσει φέτος ο Στραματσιόνι. Ο οπαδός του Παναθηναϊκού, ωστόσο, ανησυχεί και ελπίζει πως η ομάδα του θα παρουσιάσει ισορροπία! Ο φετινός ΠΑΟ έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα