Πιστή στο πλάνο, πίστη για το όραμα!

Μπορεί τη σεζόν 2015-16 η ΑΕΚ να στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, αλλά αν δει κανείς την  πορεία της ομάδας υπό το πρίσμα της διετίας, θα διαπιστώσει πως η χρονιά που τελείωσε ήταν καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη.

Σίγουρα το Κύπελλο είναι ένας θεσμός με τη βαρύτητά του, αλλά δεν παύει να είναι μία διοργάνωση μετρημένων δύσκολων αγώνων και όχι «μαραθώνιος». Η σύγκριση πρέπει να γίνει βάση της απόδοσης της ομάδας στο πρωτάθλημα και εκεί φαίνεται η πρόοδος, σε σχέση με τον πρώτο χρόνο της επιστροφής στη Super League. Τη σεζόν 2015-16 η ΑΕΚ τερμάτισε 28 Βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν 14!

Αυτή η σχετικά μεγάλη πρόοδος οφείλεται εν μέρει και στην πτώση του πρώτου, ωστόσο είναι μία πραγματικότητα η οποία αποτελεί «φάρο» για την ΑΕΚ. Η ομάδα παρά το ότι τερμάτισε 28 βαθμούς πίσω από την κορυφή δεν λειτούργησε σπασμωδικά, αλλά ψύχραιμα. Κράτησε το βασικό κορμό και με παρακαταθήκη τις πολλές νίκες στα ντέρμπι συνέχισε την επόμενη σεζόν στην ίδια τροχιά. Μάνταλος, Ανέστης, Γκάλο, Ντιντάκ, Σιμόες, Γιόχανσον κατά κύριο λόγο, αλλά και Αραβίδης, Βάργκας, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος διατηρήθηκαν στο βασικό κορμό και με τις προσθήκες που έγιναν μείωσαν τη διαφορά από την κορυφή στα μισά.

Το ίδιο πετυχημένο και «υπομονετικό» μονοπάτι, λοιπόν, επιλέγει και φέτος το καλοκαίρι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Χωρίς παράλογα έξοδα και με «πυξίδα» τη διατήρηση του βασικού ρόστερ συνεχίζει και φέτος. Ίσως πουληθεί ένας ποδοσφαιριστής, αλλά είναι ξεκάθαρο πως βασικός κανόνας είναι η διατήρηση των βασικών παικτών. Παρά τις «σειρήνες» που ακούγονται, οι ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής, ο Μάνταλος, ο Σιμόες και ο Γιόχανσον φαίνονται ακλόνητοι. Επίσης και παρά τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, είναι ξεκάθαρο πως η διοίκηση και ο προπονητής δεν θέλουν να ξεφορτωθούν παίκτες όπως ο Πατίτο, ο Βάργκας, ο Ντιντάκ, ο Γκάλο και ο Λαμπρόπουλος, αλλά να ποντάρουν πάνω στην ομοιογένεια που θα δημιουργήσει η παραμονή τους και στην πρόοδο που είχε η ομάδα πέρσι σε σχέση με πρόπερσι.

Το μοντέλο αυτό, άλλωστε, υπηρέτησε πιστά ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ τη δεκαετία του ’90. Αλλά ακόμη κι ως «εξωτερικός» παράγοντας της Ένωσης τα προηγούμενα χρόνια, δίχως να έχει κανένα θεσμικό ρόλο, πάντα υποστήριζε ότι μία ομάδα πρέπει να κάνει λίγες και καλές μετεγγραφές. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν που είχε βοηθήσει στις περιπτώσεις Οκκά και Λυμπερόπουλου, θεωρώντας – τότε που αποκτήθηκαν από την ΑΕΚ και παρά το ότι δεν βρισκόταν στη διοίκηση – ότι είναι καλές προσθήκες και ότι πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης με λίγους, αλλά καλούς παίκτες.

Θυμίζουμε πως παράλληλα με το οικονομικό οργανόγραμμα, εκκρεμούν καταστάσεις που δεν ευνοούν μεγάλες σπατάλες και αυτό διότι: Πρώτον, το Financial Fair Play δεν το επιτρέπει και η ΠΑΕ ακόμη δεν έχει έσοδα, δεύτερον σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα έξοδα της «Αγίας Σοφίας», τρίτον η ομάδα δεν γνωρίζει αν θα μετάσχει στους ευρωπαϊκούς ομίλους και τέταρτον δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι συνεργασίες με τις εταιρίες που μετέχουν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το αθόρυβο πρότζεκτ της ΠΑΕ που για να τεθεί σε λειτουργία, η εταιρία πρέπει να έχει συνεχόμενους θετικούς ισολογισμούς.

Ο «σκελετός» αποτελείται από 25 παίκτες

Σε καθαρά αγωνιστικό πλαίσιο, η ΑΕΚ προσπαθεί να ενισχυθεί σε συγκεκριμένες θέσεις και να έχει τέσσερις καινούριους παίκτες στην Πολωνία στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνει κάποιες έξτρα προσθήκες. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, να ο «σκελετός» της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ, συν τα σενάρια για κάθε θέση:

Τερματοφύλακες:

Ανέστης, Μπάρκας, Τσιντώτας. Σκέψεις για απόκτηση έμπειρου τερματοφύλακα από το εξωτερικό και δανεισμό του Τσιντώτα, κυρίως για δημιουργία έντονου ανταγωνισμού και βελτίωσης των αδυναμιών του Ανέστη και του Μπάρκα.

Αμυντικοί:

Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γκάλο,  Βασιλαντωνόπουλος, Μπακάκης, Ντιντάκ, Βινίσιους, Λόπες. Υπερπλήρης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ψάχνει ένα ακόμη αριστερό μπακ (σε περίπτωση που φύγει ο Ντιντάκ) και φυσικά ένα στόπερ (καθώς φεύγει κατά 90% ο Κολοβέτσιος, ενώ ο Λαμπρόπουλος θα είναι έτοιμος τον Οκτώβρη). Ο Τζανετόπουλος δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στο ρόστερ, αν και πέρσι στον Ηρακλή έδειξε σημάδια βελτίωσης.

Αμυντικοί Μέσοι:

Σιμόες, Γιόχανσον, Γαλανόπουλος,  Αϊντάρεβιτς: Πληρότητα στο 100%. Ποδοσφαιριστές που ίσως απασχολήσουν κάποιες ομάδες, αλλά η ΑΕΚ πουλάει ακριβά!

Επιθετικοί Μέσοι:

Πατίτο, Βάργκας, Μάνταλος, Μπακασέτας, Χριστοδουλόπουλος. Η ΑΕΚ ψάχνει δύο παίκτες με έφεση στο παιχνίδι από τα άκρα. Δεν θεωρείται βέβαιη η παραμονή του Βάργκας, μάλλον μένει ο Πατίτο.

Επιθετικοί:

Γιακουμάκης, Αλμέιδα, Μεληκιώτης: Άμεση ανάγκη για ενίσχυση, καθώς ο Μεληκιώτης δεν θεωρείται έτοιμος (θα δοθεί μάλλον δανεικός) και υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση του Αλμέιδα. Έφυγε ο Αραβίδης, προς την έξοδο ο Πέκχαρτ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα