«Πλάτη» στο ΥΠ.ΟΙΚ. για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Υπέρ των θέσεων του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλείται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, θα ταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης.

Η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα αναμένεται να απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ στο οποίο προσέφυγαν 13 φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους, οι 13 πολίτες υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2013 ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπει ο ν. 1249/1982. Βάσει του νόμου η αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνεται το αργότερο κάθε δύο χρόνια, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το αίτημα των πολιτών επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες η παράλειψη αυτή του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων λόγω οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο αναντίστοιχα υψηλό. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο φόρος που καλούνται να καταβάλουν υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν το 2007, και σε κάποιες περιπτώσεις το 2010, οι οποίες δεν είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο σύμβουλος Δημήτρης Σκαλτούσης αναμένεται να υποστηρίξει εν πολλοίς τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες:

# Το 2010 ξεκίνησε πανελλαδικά η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών η οποία καθυστέρησε μέχρι το 2012 λόγω του τεράστιου όγκου εργασιών,

# Λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που υπεγράφησαν υπήρξε κλίμα αστάθειας στην κτηματαγορά, οι αξίες των ακινήτων μεταβάλλονταν συνεχώς και συνεπώς δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες,

# Για τον ορισμό αντικειμενικών αξιών θα πρέπει η αγορά να βρίσκεται σε ομαλή κατάσταση και να υπάρχει αξιόπιστο δείγμα στοιχείων αγοραπωλησίας,

# Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας οι οποίες συνεπάγονται σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα