Πλήρωσε τη στήριξη σε Μώραλη ο Αρβανιτόπουλος

Τον χθεσινό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον συνοδεύει ένα μόλις επίθετο –«σαρωτικός»– αλλά και πάμπολλες ερμηνείες για τη στόχευση που είχε η ευρύτατη σε αλλαγές προσώπων αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Κι αν για κάποιους είτε η έξοδος είτε η είσοδος στη νέα κυβέρνηση ήταν κοινό μυστικό, για την περίπτωση του τέως πλέον υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου τα «γιατί» της αποκαθήλωσής του δεν είναι ευδιάκριτα.

Μια πρώτη ανάγνωση λέει ότι η μη διατήρηση του κ. Αρβανιτόπουλου στη θέση του υπουργού Παιδείας δεν είχε να κάνει τόσο με την «απόδοσή» του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Μπορεί στο μέτωπο της Παιδείας να ανέβηκε ενίοτε η θερμοκρασία και να υπήρξε κόντρα του υπουργείου με τον εκπαιδευτικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ωστόσο αυτή δεν ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Εξάλλου επί θητείας Αρβανιτόπουλου μπήκε στις ράγες το μεταρρυθμιστικό σχέδιο «Αθηνά». Υπό αυτό το πρίσμα, η έξοδος Αρβανιτόπουλου από την κυβέρνηση οφείλεται σε… εξωαγωνιστικούς λόγους. Κι εξηγούμαστε…

Ο Αντώνης Σαμαράς και κυρίως το περιβάλλον του Μαξίμου μοιάζει να μην ξέχασε ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν από εκείνα τα «γαλάζια» στελέχη που στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητα Μώραλη για τη δημαρχία του Πειραιά, κι αυτό κόντρα στον νεοδημοκράτη υποψήφιο και τέως δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Παιδείας είχε δώσει το «παρών» στις συγκεντρώσεις του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, όταν λίγους μήνες πριν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε κατέβει αυτοπροσώπως στο Πασαλιμάνι, περπάτησε και παρακάθισε τότε σε γεύμα με τον Β. Μιχαλολιάκο, παρέχοντας τη συμβολική στήριξή του στον απερχόμενο δήμαρχο του μεγάλου λιμανιού.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος τουλάχιστον τυπικά δεν μπορεί να εγκληθεί για κομματική απείθεια, καθώς η Ν.Δ. ουδέποτε έδωσε επισήμως το χρίσμα στον Β. Μιχαλολιάκο. Το θέμα, ωστόσο, είναι ποιοι κράτησαν… μανιάτικο τη στάση Αρβανιτόπουλου και τελικά πέτυχαν την έξοδό του από την κυβέρνηση…

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι άλλοι βουλευτές που είχαν δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση του συνδυασμού Μώραλη στον ΟΛΠ (και όχι μόνο στην πρώτη), έγιναν υπουργοί όπως συνέβη λ.χ. με τον Μάκη Γιακουμάτο ή ακόμη περισσότερο με τον δεδηλωμένο Ολυμπιακό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Αρβανιτόπουλο στο ΥΠΑΙΘ. Φυσικά τη σφοδρή “επιθυμία” του κυβερνητικού εταίρου Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπουργοποίηση Λοβέρδου δεν μπορούσε να την πάρει η… θάλασσα κι έτσι έμεινε ο Αρβανιτόπουλος να πληρώσει τη νύφη. Με το επιχείρημα αυτό οι του Μαξίμου διαρρέουν ότι άλλοι ήταν οι λόγοι της μη υπουργοποίησης του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με κυριότερο ότι είχε στον εκλογικό μηχανισμό του άτομα του επιτελείου Μαντούβαλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα