Πληρώνει τα λάθη της (μαθαίνει από αυτά;)

 

Ολοκληρώνεται μετά κόπων και βασάνων η αγωνιστική χρονιά για την ΑΕΚ, υπό το πρίσμα της σχετικής επιτυχίας, αφού εξασφάλισε με περίπατο το ευρωπαϊκό εισιτήριο ανά  την επιστροφή της στη Super League και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου!

Όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα, όμως, μπορούν να καταλάβουν το εξής: Ότι η αντάξια με τη φήμη της  πορεία στους δύο θεσμούς οφείλεται στη φανέλα και στον κόσμο (φάνηκε στα εντός έδρας ντέρμπι) και στο χαμηλό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι η υπέρβαση, το κάτι παραπάνω, στοιχεία που φέτος δεν έκαναν την εμφάνισή τους στα Σπάτα.

Στη Θεσσαλονίκη αναδύθηκαν  ξανά οι αδυναμίες αυτού του συνόλου, αδυναμίες δικαιολογημένες ως ένα μόνο βαθμό. Εμείς θα εξετάσουμε το βαθμό που δεν δικαιολογείται μία ομάδα σαν την ΑΕΚ να υποκύπτει σε έναν όχι και τόσο καλό ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Τούμπας, και κατ’ επέκταση στο να τερματίζει 30 βαθμούς πίσω από την κορυφή και στο να μην παίζει όσο επιθετικά ζητά ο κόσμος της.

Η Τούμπα και ο Μάνταλος

Στην Τούμπα η ΑΕΚ έχει κάποιες δικαιολογίες, διότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ψυχολογική προετοιμασία για το συγκεκριμένο παιχνίδι και γιατί της έλλειψε ο Μάνταλος. Ωστόσο, αυτές τελειώνουν κάπου εκεί. Μόνο ένας παίκτης απουσίαζε και υποτίθεται πως έχει άλλα δύο «δεκάρια» (Βάργκας, Ντιέγκο). Ας έπαιζε 4-3-3 που δεν έχει την απαίτηση για «καθαρό» οργανωτή. Το γήπεδο ήταν άδειο, κι ο ΠΑΟΚ απλά επιστράτευσε τη δύναμή του. Δεν έπαιξε κάποιο ποδόσφαιρο αξιώσεων. Ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» ποδοσφαιριστές πιάστηκαν κοιμώμενοι σε δύο φάσεις, ωσάν να βρίσκονταν στην εξοχή και να ξεχάστηκαν χαζεύοντας την ωραία βλάστηση. Μία συμπεριφορά που δε συνάδει σε ποδοσφαιριστές που θεωρητικά παίζουν με φόντο τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Η εικόνα της Τούμπας στο β’ μέρος ήταν αδικαιολόγητα προβληματική.

Ο Μανωλάς και η επιλογή του Πογιέτ

Καλώς θέλησε η διοίκηση να δώσει μία ευκαιρία στον Δέλλα και καλώς – όταν ο Τραϊανός έφυγε – επέλεξε έναν τολμηρό προπονητή σαν τον Γκουστάβο Πογιέτ. Κακώς, όμως, συμφώνησε η ΠΑΕ στη λογική του εξάμηνου συμβολαίου. Τότε φάνηκε σοφή κίνηση και χάρη στη μαγκιά του Ουρουγουανού που κάθισε στον πάγκο με το καλημέρα στη Λεωφόρο, ξεχάστηκαν οι όροι της συμφωνίας. Ωστόσο, αποδείχθηκαν καταστροφικοί. Ο Πογιέτ ήταν φευγάτος από την αρχή και όταν διέγνωσε το μπάχαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου έγινε ακόμη πιο βιαστικός, βάζοντας μπουρλότο στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Εκείνος άναψε το φιτίλι, αλλά η ΠΑΕ είχε τοποθετήσει τη βόμβα…

Πληρώνει, λοιπόν, τώρα η ΑΕΚ την παρουσία ενός άπειρου προπονητή στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν. Δεν φταίει μόνο  ο Μανωλάς για την ήττα στην Τούμπα, αλλά…

Ο καλοκαιρινός προγραμματισμός

Φωνές και τσιρίδες ακούγονται εσχάτως: «Δεν παίρνει παίκτες η ΑΕΚ, θέλει οκτώ μετεγγραφές» και τα λοιπά. Αυτές οι φωνές πανικού δεν έχουν λογική, είναι Μάης και δεν γίνονται μετεγγραφές. Σε αυτόν τον τομέα η ΠΑΕ δεν λάθεψε. Προνόησε και πήρε ταλέντα από την Ελλάδα προ διετίας και τριετίας (Μάνταλο, Αραβίδη, Μπακάκη, Κολοβέτσιο, Πλατέλλα), έκανε άλλες δέκα μετεγγραφές στη συνέχεια, πήρε ποδοσφαιριστές με θητεία σε μεγάλα πρωταθλήματα και σε μεγάλες ομάδες, σε καλή ηλικία και με ορθή οικονομική πολιτική. Έκανε ότι έπρεπε για να είναι η ΑΕΚ ανταγωνιστική. Τέσσερις φορές έπαιξε με τον Ολυμπιακό σε αυτή τη διετία, έκανε μία νίκη, έφερε μία ισοπαλία στο Φάληρο και έχασε ένα ματς στο 90’ με χέρι του αντιπάλου. Το ότι έμεινε 28 βαθμούς πίσω οφείλεται φυσικά σε πολλές αδυναμίες(είναι καινούρια ομάδα, άλλωστε), αλλά κυρίως στο ότι ο πρωτοπόρος έχασε μόνο 5 βαθμούς! Υπό φυσιολογικές συνθήκες, με τους 57 βαθμούς που μάζεψε εντός γηπέδων η ΑΕΚ θα τερμάτιζε 13-16 πόντους πίσω από την κορυφή (αφού ιστορικά ο πρωτοπόρος μαζεύει συνήθως 70-73 πόντους στο πρωτάθλημα).

Κριτική στον προγραμματισμό μπορεί να γίνει, βεβαίως, για το ότι αποκτήθηκαν πολλοί παίκτες για συγκεκριμένες θέσεις, αλλά αυτά δεν είναι λάθη της κεφαλής, αλλά του Μπάγεβιτς, του Μιλοβάνοβιτς και του Δέλλα.

Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι

Αυστηρότερη κριτική για τις επιλογές και τα λεφτά που θα δαπανηθούν θα γίνει – και πρέπει να γίνει – αυτό το καλοκαίρι, με την ΑΕΚ να παίζει στην Ευρώπη και αυτή τη φορά να ζητά κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα. Τώρα ναι, θα κριθεί η ΠΑΕ για τις επιλογές της, αφού πέρσι ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε να βάλει τις βάσεις και όχι να «χτυπήσει» τον Ολυμπιακό.

Ο κόσμος της ΑΕΚ βίωσε υποβιβασμούς και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Τώρα αυτά τα δράματα αποτελούν ιστορία, αλλά όταν συνέβησαν ο κόσμος καταρρακώθηκε. Η υπομονή που επιδεικνύει είναι παροιμιώδης, επειδή κάτι βλέπει να κινείται. Βλέπει το γήπεδο να πλησιάζει και την ΕΠΟ να αλλάζει. Αν αυτές οι αλλαγές συνδυαστούν με τη μετατροπή των παθημάτων σε μαθήματα, τότε το μέλλον προμηνύεται καλύτερο.  Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει πιο επιθετική νοοτροπία και δεν μπορεί να περιμένει το γήπεδο για να την αποκτήσει ξανά. Πρέπει όταν μπει στην «Αγία Σοφία» να είναι ήδη φουριόζα. Η επιλογή του προπονητή έχει μεγάλη σημασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα