Πληρώνουμε(;) τον καβγά του ΔΝΤ με την Ευρώπη

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα αναμφίβολα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Και αυτό διότι με εμμονικό τρόπο οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν με κάθε τρόπο για νέα μέτρα, τορπιλίζοντας την πολιτική ηρεμία στη χώρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι το παιχνίδι εξελίσσεται για γερά νεύρα, καθώς από τη μία οι τροϊκανοί εμμένουν στη λήψη νέων μέτρων, που εάν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν κοινωνική έκρηξη, ενώ από την άλλη οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζονται αμετακίνητοι στην απόφαση να μη δεχθούν μέτρα χωρίς λογική, τα οποία υπονομεύουν την ανάπτυξη και το λαϊκό εισόδημα. Και τα οποία θα επιφέρουν τον πολιτικό τους μαρασμό.

Δεν είναι λίγοι εντός της κυβέρνησης που εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία η διαπραγμάτευση, προκειμένου να περάσει η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Όμως αυτός ο δρόμος μάλλον καταλήγει σε αδιέξοδο, καθώς οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Έτσι, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος έκαναν μία μικρή υποχώρηση, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας, αλλά το σημαντικότερο να δοθεί λύση, ώστε να εισέλθει η χώρα στο καθεστώς προληπτικής πιστωτικής στήριξης.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, προήλθε καθώς όλα τα θέματα επανήλθαν δίχως να το περιμένει η Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ ενδέχεται να συμμετάσχει ισότιμα και όχι με ρόλο τεχνικού συμβούλου στην ECCL, η παράταση του προγράμματος μπορεί να μην είναι τεχνική και ολιγοήμερη, αλλά εξάμηνη, η πίεση για μέτρα που θα διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και για το 2016 και το 2017 έγινε αφόρητη. Η κάθε εξήγηση καλύπτει ένα κομμάτι της ευρύτερης εικόνας. Το ΔΝΤ συγκρούεται με την Ευρωζώνη για τον ρόλο του και η Ελλάδα βρέθηκε στη μέση του καβγά. Το Μέγαρο Μαξίμου χειρίστηκε μάλλον αδέξια και με επικοινωνιακό σκεπτικό την έξοδο από το πρόγραμμα. Η πολιτική αβεβαιότητα τρομάζει τους εταίρους και τις αγορές και δεν επιτρέπει στη χώρα να ορθοποδήσει.

Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί με μια βεντάλια στοχευμένων παρεμβάσεων στον καμβά που ύφανε η τρόικα να πάρει τα λιγότερο ενοχλητικά μέτρα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο Αντ. Σαμαράς έχει εντείνει τις προσπάθειες να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στους πυλώνες του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Τις τελευταίες 15 ημέρες είχε τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Deutche Bank και πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, και λέγεται ότι ζήτησε και τη δική του στήριξη.

Ο Βενιζέλος στη Γερμανία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Εξωτερικών και εξέχον στέλεχος του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η επιδίωξη είναι να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα μετά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, ώστε να έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις και να επιχειρήσει να κλείσει το μέτωπο με τους σκληρούς του Βορρά (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, χώρες της Βαλτικής κ.ά.), προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος διεκδικούν πολιτικό, ή εθνικό όπως τον ονομάζουν, χρόνο, χωρίς να παραγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις ενδέχεται να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους.

Για την τελική μάχη έχουν επιστρατευθεί και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είτε φανερά, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είτε μυστικά θα ενεργοποιήσουν το δίκτυο των γνωριμιών τους, ώστε να επέλθει ένας λογικός συμβιβασμός με την τρόικα.

Η διάσταση απόψεων

Προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ που εκδηλώθηκε στο Euroworking Group. Ενώ στο Παρίσι το μέτωπο των δανειστών ήταν ενιαίο, στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αντιτάχθηκαν στην απαίτηση του ΔΝΤ για εξάμηνη παράταση του προγράμματος προκρίνοντας την ολιγοήμερη παράτασή του για τεχνικούς λόγους, ακριβώς αυτό που ζητεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία της Κυριακής, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ.

Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται σε εκρηκτικό κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται τόσο κατηγορηματικοί ως προς τη στάση τους, εφόσον κληθούν να νομιμοποιήσουν διά της ψήφου τους τυχόν νέα επώδυνα μέτρα. Την ατμόσφαιρα αποτύπωσε κορυφαίος «πράσινος» βουλευτής: «Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο να ψηφίσουμε νέα μέτρα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «κάθε περαιτέρω αξίωση εκ μέρους της τρόικας είναι εκτός ορίων αντοχής των βουλευτών και κυρίως της κοινωνίας».

Αντιστοίχως, έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. παρατηρούσε πως πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές «ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν και άρα δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, επιλέγοντας τουλάχιστον να φύγουν με το κεφάλι ψηλά».

Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρουν που έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δηλώνουν δικαιωμένοι για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο έχει επιτευχθεί η εκλογική επιτυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως οι πιο ψύχραιμοι στην Κουμουνδούρου είναι ανήσυχοι, καθώς βλέπουν ότι πίσω από την αδιαλλαξία των πιστωτών κρύβεται κι ένα σαφές μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η στάση της τρόικας, που τα θέλει όλα, οφείλεται στο ότι θεωρεί την κυβέρνηση τελειωμένη, δεδομένη, αλλά είναι ένα μήνυμα και στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας. Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι με τη δύναμη της στήριξης του ελληνικού λαού, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από την κυβέρνηση του “ναι σε όλα”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα