Πλώρη για το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων έβαλε ο Φρανσουά Φιγιόν

Mεγάλος θριαμβευτής των εκλογών για το χρίσμα της κεντροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία αναδείχτηκε ο Φρανσουά Φιγιόν που συνέτριψε τον έτερο υποψήφιο Αλέν Ζιπέ στο δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ένας συντηρητικός υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, επικράτησε σήμερα στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς στη Γαλλία κι ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, μια αναμέτρηση που οι δημοσκόποι αναμένουν να κερδίσει.

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων των 4/5 των εκλογικών τμημάτων εκ των συνολικά 10.228, ο Φιγιόν, που ήταν το φαβορί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, εξασφάλισε ποσοστό άνω του 66% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ.

Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της δεξιάς παράταξης, ήταν μεγάλη.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά η συμμετοχή ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή του πρώτου γύρου.

Η συμμετοχή ανερχόταν σε περισσότερους από 2,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις 18:00 ώρα Ελλάδας, με το 78% των εκλογικών τμημάτων να λαμβάνεται υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη, για πολλούς, νίκη του Φιγιόν, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ. Κατόρθωσε ωστόσο να αναδειχθεί πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 44%, ενώ εκτός του δεύτερου γύρου έμεινε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους Σοσιαλιστές και στο εάν ο βαθιά αντιδημοφιλής Φρανουσά Ολάντ θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του χρίσματος στις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου -με δεδομένη την αποφασιστικότητα του νυν πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να θέσει υποψηφιότητα ανεξαρτήτως του τι θα πράξει τελικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα