Πογκρόμ συλλήψεων Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία

Σε πάνω από 100 συλλήψεις επαρχιακών αξιωματούχων του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος ως υπόπτων για πιθανές διασυνδέσεις με το PKK, (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) προχώρησε η τουρκική αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από την ανάληψη της ευθύνης για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, από τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ).

Από τις βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 39 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 155.Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την Κυριακή και λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο των ενόπλων καθώς και άλλες θέσεις της οργάνωσης, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.

Τα ξημερώματα, περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP, μετέδωσε το Anadolu.

Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις 20 αξιωματούχους του φιλοκουρδικού κόμματος, περιλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής, και πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην ίδια πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα