“Ποια γραβάτα; Του πήραν και τα σώβρακα”

Πολύ σκληρές εκφράσεις για τον πρώην σύντροφο του χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οικονομική ιστοσελίδα. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ και πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup είπε: “Αντί ο Τσίπρας να φορέσει γραβάτα, όπως έλεγε στο Eurogroup, τελικά του πήραν και τα σώβρακα“.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζήτησε ο Σόιμπλε, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε με έμφαση: “Ακόμη και ο Χριστός να κατέβαινε ξανά στη Γη, το θαύμα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2060 δεν θα το κατάφερνε”.

Ο κ. Λαφαζάνης στη συνέντευξή του έκανε λόγο για μια κυβέρνηση-σάκο του μποξ που δέχεται τη μία γροθιά μετά την άλλη, δεν αποκλείει να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος ακόμη και στις 15 Ιουνίου, ούτε θεωρεί απίθανο το σενάριο να μη συμφωνήσει το ΔΝΤ και να πάμε σε 4ο μνημόνιο:

Οι προτάσεις για το χρέος που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, δεν είναι προτάσεις για να επιλυθεί το ζήτημα. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Τα σενάρια που κατατίθενται στο τραπέζι από πλευράς Γερμανίας και ΔΝΤ είναι ασπιρίνες, δεν δίνουν καμία απάντηση. Επομένως μας ράβουν όχι μια λύση για το χρέος, αλλά ένα κοστούμι που θα μπαλώνει προσωρινά πράγματα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διαθέτει πρόταση για το ελληνικό χρέος. Περιμένει πού θα τα βρουν Γερμανία και ΔΝΤ, και όπου εκείνοι τα βρουν, αυτή απλώς να συμφωνήσει. Είναι πρωτοφανές μια κυβέρνηση να επιδεικνύει μια τόσο μεγάλη εθελοδουλία, για ένα πρόβλημα κατεξοχήν δικό μας”.

Υπάλληλοι και μαριονέτες

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν δίστασε να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό και του υπουργούς ως υπάλληλους και μαριονέτες: “Τα έδωσαν όλα, με ένα πολύ σκληρό 4ο μνημόνιο μέχρι το 2022, χωρίς να διασφαλίσουν τίποτα και αυτό που εισέπραξαν ήταν κοροϊδία, εμπαιγμός και εξευτελιστική αντιμετώπιση. Σόιμπλε και Τόμσεν ξέρουν ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει κυβέρνηση, παρά μόνο υπάλληλοι και μαριονέτες”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να δεχθεί τα πάντα ο κ. Τσίπρας προκειμένου να διατηρήσει την καρέκλα του: “Ναι, μπορεί να δεχθεί τα πάντα. Ο Τσίπρας διακατέχεται πια από το τόση εθελοδουλία και καρεκλοθηρία, ώστε να έχει ως πρώτο μέλημα όχι την εξυπηρέτηση της Ελλάδας, αλλά τη φροντίδα να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο ο Σόιμπλε ενόψει των γερμανικών εκλογών”.

Μάλιστα θεωρεί βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε σύγκρουση, αντιθέτως με όσα λέει στο εσωτερικό της χώρας: “Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση σύγκρουσης του Τσίπρα με τους πιστωτές. Αντίθετα οι γονυκλισίες του προς τη Γερμανία και το ΔΝΤ, θα γίνονται όλο και πιο βαθιές, ταπεινωτικές και εξευτελιστικές. Παλιά ξέρετε όταν αναφερόμαστε σε όσους κάνουν υποχωρήσεις, χρησιμοποιούσαμε στην Αριστερά τη φράση όταν πάρεις τον κατήφορο δεν υπάρχει πάτος”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα