Ποια είναι τα ακίνητα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα

Αρκετοί είναι οι ξένοι που αναζητούν ευκαιρίες για αγορά  ακινήτων – η οποία κινείται με  ασύμμετρους ρυθμούς στο δεύτερο εξάμηνο του 2017- αλλά και ακριβές βίλες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. 

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή ζήτηση στον τομέα των διαμερισμάτων, στην πλειονότητα των καταστημάτων της χώρας, όπως και στους χώρους γραφείων, ενώ από την άλλη παρατηρείται κινητικότητα στις ενοικιάσεις κυρίως καταστημάτων, ζήτηση ακινήτων που μπορεί να εξυπηρετήσουν χρήσεις μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, σχετική ζήτηση γραφείων υψηλών προδιαγραφών (στην περιοχή της πρωτεύουσας), ζήτηση φτηνών εξοχικών στη Χαλκιδική και αλλού (με αξίες έως 50.000 ευρώ), αλλά και κινητικότητα σε υπερπολυτελείς βίλες σε μέρη με διεθνή προβολή.

Τι λέει ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής

Όπως αναφέρει ο επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutionsκ, κ/ Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος το ενδιαφέρον αυτό εντοπίζεται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική, Κρήτη κλπ). Επίσης σε περιορισμένη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο παρατηρείται ότι με την πάροδο του χρόνου πολλά ακίνητα διατίθενται μέσω των διαφόρων πλατφορμών ενοικίασης (Airbnb, Flipkey, Homeaway, 9flats, VRBO κλπ) προς όσους ενδιαφέρονται για διαμονή ολίγων ημερών.

Η τάση αυτή έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων που ενδιαφέρουν κυρίως τους τουρίστες είτε αυτοί μεταβαίνουν στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στα νησιά.

Έτσι τα ακίνητα που βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις και διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του μεγέθους και της ποιότητας κατασκευής επιτυγχάνουν πολύ καλύτερα ενοίκια σε σχέση με τα τρέχοντα ενοίκια της αγοράς. Πολλοί είναι και οι επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα και τα ανακαινίζουν με σκοπό την ενοικίαση μέσω των πλατφορμών αυτών.

Το ενδιαφέρον των ξένων είναι γενικά περιορισμένο αλλά αρχίζει να σημειώνει μικρή ανάκαμψη. Αναζητούν ευκαιρίες ή πολύ προνομιούχα ακίνητα υψηλού τουρισμού. Αγοράζουν και ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των διεθνών πλατφορμών.

Από πλευράς εθνικότητας απαντώνται κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Κινέζοι σε μικρούς αριθμούς. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο υπάρχει ζήτηση και από Τούρκους λόγω και των γνωστών προβλημάτων στην Τουρκία.

Παλιά μικρά διαμερίσματα σε παραθαλάσσια μέρη στη Χαλκιδική και αλλού αγοράζονται από βαλκάνιους γείτονες σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα