Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για να «καλμάρει» τους αγρότες

Μετά την απόβαση των αγροτών, μαζί με τα τρακτέρ στην Αθήνα, τα επεισόδια και τα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα και την “ομηρία” των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ,Γιώργου Καΐσα, Δημήτρη Ρίζου και Αναστασίας Καρράη από αγρότες στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε το «μήνυμα» και λαμβάνει μέτρα για να «καλμάρει» τον αγροτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο με ουσιαστικές παρεμβάσεις εξυγίανσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων, και δυναμικά εργαλεία διευκόλυνσης της παραγωγής, λαμβάνονται εντός του έτους, ανακοινώνει σε συνέντευξη του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ μιλά και για τις σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τη βελτίωση του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού.

Ο υπουργός αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον ΟΓΑ, ο οποίος πέραν του ασφαλιστικού οργανισμού για τους αγρότες, είχε ανέκαθεν και έναν ρόλο κοινωνικό και προνοιακό. Επισημαίνει ότι δίνει συντάξεις σε πολύ περισσότερους, “κοινωνικού χαρακτήρα θα λέγαμε, που παίρνουν οι μανάδες τους, οι πατεράδες τους, οι άνθρωποι που κράτησαν τα χωριά μας ζωντανά”. Υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης “οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι”.

Για το φορολογικό ο κ. Αποστόλου ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση”. Αναγνωρίζει το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επιμένει ότι η αποτύπωση στο βιβλίο εσόδων- εξόδων όλων των πωλήσεων και δαπανών (εργόσημο, μεροκάματα αλλοδαπών, και μελών της οικογένειας), το φορολογητέο υπόλοιπο για την τεράστια πλειοψηφία των αγροτών θα είναι πολύ μικρό.

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016 ο υπουργός ανακοινώνει ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:

– Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

– Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
– Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων “που λυμαίνονται τον χώρο” και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.

– Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.
– Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.
Τέλος αναφορικά με το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για “ταξική μεροληψία”, ο κ. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες “χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.

Από τη Δευτέρα αποφασίζουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις του

Eν τω μεταξύ, σε συνελεύσεις που θα γίνουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα θα αποφασίσουν από τη Δευτέρα οι αγρότες για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι αγρότες θα λάβουν αποφάσεις για την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεων τους, όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, η πλειονότητα των αγροτών θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα